Med. Pro Praxi 2010; 7(10): 388-390
Mastné kyseliny tvoří hlavní součást lipidů, resp. tuků. Jsou zdrojem energie pro organizmus. Mají funkce strukturální. Jsou prekurzory
důležitých látek, například prostaglandinů a dalších signálních molekul. Jejich dodávka je nutná pro správný vývoj centrálního nervového
systému. Správný poměr omega-3 a omega-6 polynesaturovaných mastných kyselin ve výživě napomůže přeladit systémový zánětlivý
proces a snížit úroveň zánětu v organizmu. Zvýšení příjmu potravin, které jsou zdroji omega-3 mastných kyselin, zejména mořských ryb,
a omezení příjmu saturovaných tuků, transmastných kyselin a nadměrné konzumace omega-6 mastných kyselin, je opatření vedoucí
jednoznačně ke zlepšení zdraví a je dostupné každému.
Fatty acids represent the main component of lipids, resp. fats. They are very important energy resources for the whole body. They have
structural roles and are precursors for other important molecules, e. g. prostaglandins and different signal molecules. Their supply is
essential for a good development of a central nervous system. The correct ratio omega-3 to omega-6 polyunsaturated fatty acids in our
nutrition help to attenuate the systemic inflammatory reaction. The increased intake of food containing omega-3 fatty acids, especially
sea fish, and restriction of saturated fatty acids, trans-fatty acids and aggravated consumption of omega-6 fatty acids have been the
right approach leading to our health improvement which is generally feasible.
Zveřejněno: 1. listopad 2010 Zobrazit citaci