MEDICÍNA PRO PRAXI / Med. Praxi. 2023;20(3):180-184 / www.medicinapropraxi.cz 180 VE ZKRATCE Hypo/hypervitaminózy – část 2. – Vitaminy rozpustné v tucích https://doi.org/10.36290/med.2023.028 Hypo/hypervitaminózy – část 2. – Vitaminy rozpustné v tucích Mgr. Miroslava Kamenská Oddělení léčebné výživy, Fakultní nemocnice Brno Článek podává shrnutí aktuálních informací o funkci, zdrojích a biologické dostupnosti liposolubilních vitaminů A, D, E a K. Dále uvádí výživové referenční hodnoty dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin pro dospělou populaci, důsledky, rizikové skupiny pro vznik hypovitaminóz a možné komplikace při vysokém příjmu těchto sloučenin. Klíčová slova: vitaminy, hypovitaminóza, hypervitaminóza, výživové referenční hodnoty. Hypo/hypervitaminosis, part 2 – Fat‑soluble vitamins This article summarizes current information about the function, source, and bioavailability of fat-soluble vitamins A, D, E, and K. Furthermore, it shows dietary reference values stated by European Food Safety Authority for the adult population, lists hypovitaminosis high-risk groups and states potential complications that could arise from ingesting these compounds. Key words: vitamins, hypovitaminosis, hypervitaminosis, dietary reference values. ÚVOD Vysvětlivky k denní potřebě: Všechny hodnoty uvedené v článku se řídí doporučením Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) pro dospělou populaci, těhotné a kojící ženy. Použité výživové referenční hodnoty jsou: Referenční příjem pro populaci (PRI): příjem živiny, který pravděpodobně uspokojí potřeby téměř všech zdravých lidí v populaci (1). Dostatečný příjem (AI): průměrné množství živin, které denně zkonzumuje typická zdravá populace a které se považuje za odpovídající potřebám populace. Používá se v případě, že není k dispozici dostatek údajů pro výpočet průměrné potřeby (AR) a PRI (1). Tolerovaná horní hranice příjmu (UL): maximální úroveň celkového chronického příjmu živiny ze všech zdrojů, u nichž se předpokládá, že u lidí pravděpodobně nepředstavuje riziko nepříznivých zdravotních účinků (2). Vitamin A Fyziologická funkce a metabolismus: Vitamin A je souhrnný název pro skupinu retinoidů, především retinolu (vitamin A1) a retinalu (vitamin A2), kyseliny retinové a retinylesterů. Hraje klíčovou roli při buněčném růstu a diferenciaci zejména pojivových tkání, podílí se na imunitních a reprodukčních funkcích organismu a je základní složkou očního barviva rodopsinu. Karotenoidy provitaminu A jsou rostlinné pigmenty, které lidské tělo dále dokáže metabolizovat na vitamin A. Hlavními zástupci jsou β-karoten, v menší míře i alfa a gama‑karoten, jejich účinnost je však nižší. Jiné typy karotenoidů (např. lykopen, lutein, zeaxanthin) mají v lidském organismu spíš antioxidační účinky a nejsou prekurzorem vitaminu A (3, 4). Vitamin A je rozpustný v tucích, a proto je jeho resorpce závislá na přítomnosti tuku ve stravě. Tělo je schopné absorbovat 75–100 % dietárního retinolu. U β‑karotenu je absorpce variabilní (5–65 %), značné zlepšení můžeme docílit tepelnou úpravou potravin (1, 4). Denní potřeba a horní tolerovaná dávka: Různé formy vitaminu A se vzhledem k rozdílné biologické aktivitě uvádějí v jednotkách ekvivalentu retinolu (RE). 1 μg RE se rovná 1 μg retinolu, 6 μg β‑karotenu a 12 μg ostatních karotenoidů provitaminu A. PRI vit. A je u mužů 750 µg RE/den, u žen 650 µg RE/den. Při těhotenství se hodnota PRI navyšuje na 700 µg RE/den a kojící ženy ji mají stanovenou až 1300 µg RE/den (1). Tolerovaná horní hranice příjmu UL je pro vit. A 3000 µg RE/den bez rozdílu pohlaví, platí i v období těhotenství a laktace. Betakaroten tuto hodnotu nemá stanovenou (2). Hlavní zdroje: Obsah vitaminu A v potravinách je nejvyšší v játrech, nachází se i v rybách, vejci a mléčných produktech. Většina přijatého provitaminu A ve formě karotenoidů pochází ze zeleniny oranžové a žluté barvy, listové zeleniny, rajčatových produktů, ovoce a některých rostlinných olejů (4). Cit. zkr.: Med. Praxi. 2023;20(3):180-184 Článek přijat redakcí: 25. 5. 2023 Článek přijat k publikaci: 29. 5. 2023 Mgr. Miroslava Kamenská Oddělení léčebné výživy, Fakultní nemocnice Brno Kamenska.Miroslava@fnbrno.cz
RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=