www.medicinapropraxi.cz / Med. Praxi. 2024;21(2):92-95 / MEDICÍNA PRO PRAXI 95 MEZIOBOROVÉ PŘEHLEDY Význam tuků ve výživě – současná doporučení stravě české populace často deficitní. Zdrojem je například lněné semeno, lněný olej, vlašské ořechy, v nezanedbatelném množství je obsahuje také již zmiňovaný řepkový olej. V návaznosti na reálné konzumační dávky a jejich frekvenci je zásadní doporučení řepkového oleje jako standardního oleje pro přípravu stravy. Významným zdrojem n-3 jsou ryby, zejména tučné. Ryby by proto měly být pravidelnou součástí jídelníčků. Výběr nemusí být omezen na lososa a tuňáka (patří mezi nejčastěji doporučované a v současnosti také nejvíce konzumované), výhodné jsou i sledě či makrela, a to včetně úpravy naložením v nálevu (4). V rámci každé skupiny potravin, je vždy možné najít nutričně výhodnou variantu (Tab. 2) s příznivým složením tuku, a tím zachovat potravinovou skupinu ve stravě. Úplné vyloučení, či významné omezení konzumace více druhů, či dokonce celé skupiny potravin, vede ke karenci potřebných nutrientů (např. vyloučením masa, zejména „červeného“, k nedostatku vitaminu B12 a železa, vyloučením mléčných výrobků k nedostatku vápníku apod.) (4). I mezi významnými zdroji tuku v potravinách můžeme najít vhodné a méně vhodné varianty (Tab. 3). I když tuky sehrávají v rámci stravování velice důležitou roli a je třeba jim věnovat patřičnou pozornost, a to na úrovni množství, složení, ale i použití, není možné tuto problematiku řešit izolovaně. Doporučení k jejich konzumaci by mělo být součástí komplexních a ideálně praktických rad v kontextu individuálních potřeb každého pacienta. Co nejjednoduššího k tukům poradit pacientům v souladu s odbornými doporučeními? Snižte spotřebu tučného masa, uzenin a dalších masných výrobků. Na studenou kuchyni používejte převážně kvalitní roztíratelné rostlinné tuky, na tepelnou úpravu jídla oleje výhodného složení (řepkový, olivový). Jezte méně tučné mléčné výrobky. Jezte ryby – nejlépe 2× týdně, přednostně tučnější druhy. Omezte jemné a trvanlivé pečivo, hlavně s polevou nebo náplní. Vyhněte se častému smažení. A když už, použijte správný (např. řepkový či olivový) olej (5). Podpořeno projektem Národní institut pro výzkum metabolických a kardiovaskulárních onemocnění (Program EXCELES, ID: LX22NPO5104) – Financováno Evropskou unií – Next Generation EU. LITERATURA 1. Dostálová J. Tuky v potravinách a jejich nutriční hodnocení. Interní Med. 2011;13(9):347-349. 2. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR. Zdravotnická ročenka České republiky 2019. [Internet]. [cited 2023 March 15]. Available from: https://www.uzis.cz/res/f/008381/ zdrroccz2019.pdf. 3. Dostálová J. Méně tradiční oleje. Tisková konference Fóra zdravé výživy, červen 2018 [Internet]. [cited 2023 March 9]. Available from: https://www.fzv.cz/mene‑tradicni‑oleje/#more-2793. 4. Boháčová V, Starnovská T. Úskalí dietoterapie při dyslipidemiích. AtheroRev. 2020;5(1):37-41. 5. Kapitoly o zdraví. Potraviny a jejich vhodnější varianty. [Internet]. [cited 2023 March 12]. Available from: https://kapitolyozdravi.cz/soubory‑ke‑stazeni/zivotosprava‑strava. 6. Česká aliance kardiovaskulárních onemocnění, z. s. Léčba dietou [Internet]. [cited 2023 March 12]. Available from: https://ca‑ko.cz/diagnozy/familiarni‑hypercholesterolemie/ lecba‑dietou/. Tab. 3. Potraviny a jejich vhodnější varianty (5) Potraviny a jejich vhodnější varianty potravina ve 100 g tuky (g) z toho SFA* (g) potravina ve 100 g tuky (g) z toho SFA* (g) smetana na šlehání 33% 33 18 smetana 12% 12 7 jogurt bílý smetanový 10 % tuku 10 8 jogurt bílý 1,5 % tuku 2 1 vepřový bůček 29 11 libové vepřové maso (kotleta bez kosti) 2 1 salám gothaj 26 9 šunkový salám 15 5 majonéza 83 12 tatarka 41 3 máslové sušenky s polevou 26 16 cereální sušenky s ovocem 15 1 croissant 15 10 koláček 15 3 kokosový ořech 37 30 vlašské ořechy 65 6 máslo 81 51 Flora original 45 11 kokosový tuk 100 91 řepkový olej 100 8 Zdroj hodnot: systém NutriPro, aplikace NutriData; *SFA – nasycené mastné kyseliny (saturated fatty acids) Tab. 4. Zjednodušená praktická doporučení reflektující odborná výživová doporučení v oblasti tuků Zjednodušená praktická doporučení reflektující odborná výživová doporučení v oblasti tuků tuky :-( tuky s převahou nasycených mastných kyselin (za běžných podmínek tuhé) :-) tuky za běžných podmínek tekuté (oleje a výrobky z nich) chléb, pečivo :-( jemné a trvanlivé – sladké, zejména s polevou či náplní :-) přednostně v celozrnné variantě maso :-( tučné (s výjimkou ryb) :-) libové, přednostně „bílé“ přílohy :-( smažené, zejména ty konzumované mimo domov :-) brambory, celozrnné varianty (rýže, těstoviny aj.) mléčné výrobky :-( vysokotučné, smetanové :-) všechny ostatní, přednostně nedoslazované/neochucené masné výrobky :-( tučné, s nízkým obsahem masa, s vysokým obsahem soli :-) libové, s vysokým procentem masa, jednoduchým složením „ke kávě“ :-( výrobky z listového, plundrového těsta zejména s polevou či náplní, sušenky s polevou či náplní :-) výrobky z piškotového těsta s ovocem, neplněné a nemáčené sušenky, ideálně z celozrnné mouky
RkJQdWJsaXNoZXIy NDA4Mjc=