Med. praxi. 2010;7(1):14-18
Tenké střevo má zásadní význam pro asimilaci, má funkci hlavní mechanické a imunologické bariéry oddělující zevní a vnitřní prostředí
a neméně důležitá je jeho endokrinní, exokrinní a parakrinní humorální aktivita. Vývojově vzniká z ektodermu, identického zárodečného
listu jako mozek, a proto se v obou orgánech produkují složením a funkcí stejné látky, často s důležitým regulačním účinkem, a to
prakticky od narození. Tlusté střevo není jen orgánem absorpce vody, elektrolytů a místem vyprazdňování nestravitelných součástí
přijaté stravy, ale jeho funkce je širší. Od narození a během celého života v něm vlivem mikrobiální kolonizace dochází k fermentaci
vlákniny stravy. Slizniční mikrobiální flóra, střevní epitel a slizniční imunitní systém tvoří gastrointestinální ekosystém, který se vytváří
od narození a modifikuje během celého života. Probiotika jsou definované mikrobiální komenzální kmeny, které po aplikaci ovlivňují
pozitivně hostitele. Prebiotika jsou nejčastěji oligosacharidy, méně či více fermentovatelné komenzálními bakteriemi v tračníku a mají
lokální a po fermentaci i zprostředkované funkce nejen ve střevě. Použití probiotik a prebiotik se díky novým poznatkům v oblasti
molekulární biologie a technologiím rozšiřuje a zkoumá se využití ve zcela nových indikacích, kde by plnily funkci přenašečů různých
vakcín, enzymů, protizánětlivých a imunitní odpověď modulujících léků a mohly by se stát součástí komplexní terapie zánětlivých,
autoimunitních a onkologických chorob.
The small intestine is of essential significance for assimilation, plays a role as the main mechanical and immunological barrier separating
the external and internal environment, and of equal significance is its endocrine, exocrine and paracrine humoral activity. Developmentally,
it arises from the ectoderm, the same germ layer as the brain; that is why substances identical in their composition and
function are produced in both organs, which often have an important regulatory effect, virtually from birth. The large intestine is not
only an organ of water and electrolyte absorption and the site of evacuation of indigestible food consumed but its functions are wider.
From birth and throughout life, there occurs fermentation of food fibre due to microbial colonization in the large intestine. Mucosal
microbial flora, intestinal epithelium, and mucosal immune system make up the gastrointestinal ecosystem that is formed from birth
and modified throughout life. Probiotics are defined microbial commensal strains which, when administered, beneficially affect the
host. Prebiotics are most commonly oligosaccharides, are less or more fermentable by commensal bacteria in the colon and have local
and, following fermentation, also mediated functions not only in the intestine. Owing to the new knowledge in molecular biology
and technologies, the use of probiotics and prebiotics has been expanding and their use in completely new indications is being studied
in which they would carry out the function of carriers of various vaccines, enzymes, anti-inflammatory drugs, and immune response
modulators and might become a part of complex therapies of inflammatory, autoimmune, and oncological diseases.
Zveřejněno: 22. duben 2010 Zobrazit citaci