Med. praxi. 2010;7(2):64-68
Anémie je jedním z vůbec nejčastějších onemocnění lidstva. Podle mechanizmu vzniku rozeznáváme dva typy anémie: z poruchy tvorby
hemoglobinu či erytrocytů a ze zvýšené ztráty erytrocytů. S oběma typy se velmi často setkáváme při onemocnění gastrointestinálního
traktu. Příčinou anémií při chorobách GIT může být nedostatek železa (jeho ztráty při chronickém krvácení, porucha jeho vstřebávání,
či distribuce v organizmu) případně nedostatek vitaminu B12 a/nebo folátu. S anémií se rovněž můžeme setkat při hypersplenizmu jako
důsledku jaterní cirhózy a v neposlední řadě bývá příčinou anémie, často až ve fatální podobě, krvácení do GIT (akutní, či chronické).
Přestože bývá někdy anémie (zvláště, je-li asymptomatická) podceňována, je nutno její příčinu vždy diagnostikovat a pokud možno
kauzálně léčit.
Anemia is one of the most common human diseases. According to their origin we recognize two types of anemia: hemoglobin or erythrocytes
formation disorder and increased erythrocytes loss. Both types occur often at GI diseases. A cause of anemia can be the iron,
vitamin B12 and/or folic acid deficiency. We can also meet anemia at hypersplenism as an liver cirrhosis result. GI bleeding is the frequent
cause of anemia, and sometimes can be even fatal. Despite the fact, that anemia (especially the asymptomatic one) is sometimes underestimated,
it is necessary to diagnose its cause and treat it.
Zveřejněno: 22. duben 2010 Zobrazit citaci