Med. praxi. 2012;9(2):78-81

Bezlepková dieta pro praxi

Mgr.Petra Přibylová
Oddělení léčebné výživy, Ústřední vojenská nemocnice Praha

Bezlepková dieta (BLD) hraje zcela zásadní roli v léčbě celiakie. Jde o dědičné autoimunitní onemocnění dětí i dospělých projevující se trvalou

intolerancí lepku (glutenu) ve stravě. Vyloučíme-li potraviny obsahující lepek nebo jeho toxické frakce, odstraníme i vyvolávající

příčinu. Přistupujeme k ní i v případě prokázané alergie na lepek (vzácná), kontroverzní je její použití u dětí se syndromem ADHD nebo

autizmem. V následujícím textu bude pojednáno o bezlepkové dietě pouze ve vztahu k léčbě celiakie.

Lepek je součást tzv. prolaminové frakce bílkovin, které se nacházejí společně se škrobem v endospermu semen některých obilovin, a to

pšenice, žita, ječmene a ovsa. V případě pšenice představuje lepek dokonce až 80 % z bílkovinného obsahu.

Bezlepková dieta je vždy velkým zásahem do života člověka. Zejména zpočátku po stanovení diagnózy se snažíme zajistit kolektivní spolupráci

lékaře, nutričního terapeuta, popř. zájmové organizace a zapojit rodinu klienta. Zvládnutí BLD vyžaduje nemalé úsilí a motivaci,

především proto, že se jedná o celoživotní změnu. Prognóza celiaků je při včasné diagnostice a správném dodržování BLD dobrá.

Klíčová slova: celiakie, bezlepková dieta, gluten, edukace

Gluten-free diet for practice

Gluten-free diet (GFD) plays a crucial role in the treatment of celiac disease. It is a hereditary autoimmune disease manifested by children

and adults with permanent intolerance to gluten in the diet. If we exclude foods containing gluten or its toxic fractions, it is removed

the underlying cause. We approach it, even if proven allergy to gluten (rare), its use is controversial in children with ADHD syndrome or

autism. The following text will be dealt with on a gluten-free diet only in relation to the treatment of celiac disease.

Gluten is a component of the prolamine fraction of proteins that are found together with starch in the endosperm of seeds of cereals,

namely: wheat, rye, barley and oats. In the case of wheat gluten is even up to 80 % of protein content.

Gluten free diet is always a major intervention in human life. In particular, initially after diagnosis, we are working to ensure collective

cooperation physician, dietician, eventually, stakeholder groups and engage the client family. Mastering GFD requires considerable effort

and motivation, especially because it is a lifelong change. Prognosis is in early diagnosis and good comliance to GFD favorable.

Keywords: celiac disease, gluten-free diet, gluten, education

Zveřejněno: 23. únor 2012  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Přibylová P. Bezlepková dieta pro praxi. Med. praxi. 2012;9(2):78-81.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Akobeng AK, Thomas AG. Systematic review: tolerable amount of gluten for people with celiac disease. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27: 1044-1052. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Catassi C, Fabiani E, Lacono G, et al. A prospective, double-blind, placebo-controlled trial to establish a safe threshold for patiens with celiac disease. Am J Clin Nutr 2007; 85: 160-166. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Frič P, Bušinová I. Celiakie pohledy z druhé strany. Interní Med. 2008; 10: 482-484.
  4. Fric P, Gabrovska D, Nevoral J Celiac disease, gluten-free diet, and oats. Nutr Rev 2011; 69(2): 107-115. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Frič P, Keil R. Celiakie pro praxi. Med praxi 2011; 8: 358-363.
  6. Chvátalová T, Vepřeková G, Houska A, et al. Celiakie - opomíjená diagnóza. Vnitřní lékařství - v tisku.
  7. Lee AR, Ng DL, Dave E, Ciaccio EJ, Greeen PH. The effect of substituting alternative grains in the diet on the nutritional profile of the gluten-free diet. J Hum Nutr Diet. 2009; 22: 359-363. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Pinier M, Fuhrmann G, Verdu E, et al. Prevention Measures and Exploratory Pharmacological Treatments of Celiac Disease. Am J Gastroenterol 2010; 105: 2551-2561. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Scholz E, Ganzler K, Gergely S, et al. Separation of the unique proteins of wheat protein fractions by capillary electrophoresis. Chromatographia Supplement 2000; 51: 130-134. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Sey M, Parfitt J, Gregor J. Prospective Study of Clinical and Histological Safety of Pure and Uncontaminated Canadian Oats in the Management of Celiac Disease. JPEN 2011; 35: 459-464. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Vassiliou A. Commission regulation (EC) No. 41/2009 of 20 January 2009 concerning the composition and labellling of foodstuffs suitable for people intolerant to gluten. Off J Eur Union. 2009; 52: 3-5.
  12. The European Agency for the Evaluation of Medicine Products (CPMP) Excipients in the label and package leaflet of medicinal products for human use. 2003.
  13. Vyhláška MPSV č. 389/2011 Sb. o provedení některých ustanovení zákona o pomoci v hmotné nouzi. Sbírka předpisů 2011, Částka: 136/2011 Sb.




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.