Med. praxi. 2025;22(1):E1-E9 | DOI: 10.36290/med.2024.039

Význam vlákniny v jídelníčku

Mgr. Bc. Martina Karbanová1,4, Mgr. Ing. Tereza Vágnerová, Ph.D.2,3,4
1 Fyziologický ústav, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha
2 Geriatrická klinika, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha
3 Healthy Longevity Clinic, s. r. o., Zlatníky – Hodkovice, Dolní Břežany
4 Česká asociace nutričních terapeutů, z. s.

Dietní vláknina, klíčová složka rostlinných potravin, je nezbytná pro udržení zdraví a prevenci různých onemocnění. Přestože jsou její přínosy dobře zdokumentované, příjem vlákniny v západních populacích je výrazně pod doporučenými hodnotami, průměrně pouze 15–16 g denně oproti doporučovaným 25–35 g denně. Tento nedostatek je spojen se zvýšeným rizikem obezity, diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakovin. Článek poskytuje komplexní přehled o vlivu vlákniny na zdraví, včetně jejích účinků na pocit sytosti, regulaci hladiny cukru v krvi, snížení hladiny cholesterolu, snížení míry zánětu a zlepšení funkce trávicího traktu. Rovněž zdůrazňuje specifické přínosy vlákniny při různých patologických stavech, jako je rekonvalescence po infarktu myokardu a gastrointestinální poruchy. Dále popisuje roli vlákniny v řízení obezity díky zlepšenému pocitu sytosti a snížení kalorického příjmu a její schopnost kontrolovat hladinu glukózy v krvi u diabetu 2. typu. Praktická dietní doporučení a příklady pokrmů bohatých na vlákninu ukazují, jak dosáhnout adekvátního příjmu vlákniny. Zvýšení příjmu dietní vlákniny je zásadní pro prevenci onemocnění a zlepšení celkového zdraví.

Klíčová slova: dietní vláknina, prevence chronických onemocnění, zdraví gastrointestinálního traktu, etabolické zdraví, veřejné zdraví

The importance of dietary fibre

Dietary fiber, a crucial component of plant-based foods, is essential for maintaining health and preventing various diseases. Despite its well-documented benefits, fiber intake in Western populations is significantly below recommended levels, averaging only 15-16 g per day compared to the advised 25–35 g. This deficiency is associated with a higher risk of obesity, type 2 diabetes, cardiovascular diseases, and certain types of cancer. This article provides a comprehensive overview of the impact of dietary fiber on health, including its effects on satiety, blood sugar regulation, cholesterol levels, inflammation reduction, and gastrointestinal function. It also highlights the specific benefits of fiber for various pathological conditions such as recovery, post-myocardial infarction, and gastrointestinal disorders. Additionally, fiber‘s role in managing obesity through improved satiety and reduced caloric intake, and its ability to control blood glucose levels in type 2 diabetes, are described. Practical dietary recommendations and examples of fiber-rich meals illustrate how to achieve adequate fiber intake. Increasing dietary fiber consumption is crucial for disease prevention and enhancing overall health.

Keywords: dietary fiber, chronic disease prevention, gastrointestinal health, metabolic health, public health

Vloženo: 31. červenec 2024; Revidováno: 11. září 2024; Přijato: 27. září 2024; Zveřejněno: 20. únor 2025  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Karbanová M, Vágnerová T. Význam vlákniny v jídelníčku. Med. praxi. 2025;22(1):E1-9. doi: 10.36290/med.2024.039.
Stáhnout citaci
PDF bude odemčeno 20.2.2026

Reference

  1. Stephen AM, Champ MMJ, Cloran SJ, et al. Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. Nutr Res Rev. 2017 Dec;30(2):149-90. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Ioniță­‑Mîndrican CB, Ziani K, Mititelu M, et al. Therapeutic Benefits and Dietary Restrictions of Fiber Intake: A State of the Art Review. Nutrients. 2022 Jan;14(13):2641. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Martínez­‑González MA, Fernandez­‑Lazaro CI, Toledo E, et al. Carbohydrate quality changes and concurrent changes in cardiovascular risk factors: a longitudinal analysis in the PREDIMED­‑Plus randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2020 Feb 1;111(2):291-306. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Ludwig DS, Pereira MA, Kroenke CH, et al. Dietary fiber, weight gain, and cardiovascular disease risk factors in young adults. JAMA. 1999 Oct 27;282(16):1539-46. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to beta­‑glucans from oats and barley and maintenance of normal blood LDL­‑cholesterol concentrations (ID 1236, 1299), increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 851, 852), reduction of post­‑prandial glycaemic responses (ID 821, 824), and "digestive function" (ID 850) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal. 2011;9(6):2207. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Verbrauch an Kohlenhydraten Nahrungsfasern in der Schweiz [Internet]. Rosenfluh Publikationen AG. 2008 [cited 2024 Aug 22]. Available from: https://www.rosenfluh.ch/ernaehrungsmedizin-2009-03/verbrauch­‑an­‑kohlenhydraten­‑nahrungsfasern­‑in­‑der­‑schweiz.
  7. Aaseth J, Ellefsen S, Alehagen U, et al. Diets and drugs for weight loss and health in obesity - An update. Biomedicine&Pharmacotherapy. 2021 Aug 1;140:111789. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Hoy MK, Goldman JD. Fiber intake of the U.S. population: What We Eat in America, NHANES 2009-2010. In: FSRG Dietary Data Briefs [Internet]. Beltsville (MD): United States Department of Agriculture (USDA); 2010 [cited 2024 Jul 25]. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK589559.
  9. Yuan JYF, Smeele RJM, Harington KD, et al. The effects of functional fiber on postprandial glycemia, energy intake, satiety, palatability and gastrointestinal wellbeing: a randomized crossover trial. Nutr J. 2014 Jul 28;13:76. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Schönenberger KA, Huwiler VV, Reber E, et al. Dietary fibre intake and its association with ultraprocessed food consumption in the general population of Switzerland: analysis of a population­‑based, cross­‑sectional national nutrition survey. BMJ Nutrition, Prevention&Health. 2024 Jan 14;e000727. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Dahl WJ, Stewart ML. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health Implications of Dietary Fiber. J Acad Nutr Diet. 2015 Nov;115(11):1861-70. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Forouhi NG. Embracing complexity: making sense of diet, nutrition, obesity and type 2 diabetes. Diabetologia. 2023 May 1;66(5):786-99. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Tan D, Drewnowski A, Lê KA. New metrics of dietary carbohydrate quality. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2023 Jul 1;26(4):358-63. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Hassapidou M, Vlassopoulos A, Kalliostra M, et al. European Association for the Study of Obesity Position Statement on Medical Nutrition Therapy for the Management of Overweight and Obesity in Adults Developed in Collaboration with the European Federation of the Associations of Dietitians. Obesity Facts. 2022 Dec 15;16(1):11-28. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Mambrini SP, Menichetti F, Ravella S, et al. Ultra­‑Processed Food Consumption and Incidence of Obesity and Cardiometabolic Risk Factors in Adults: A Systematic Review of Prospective Studies. Nutrients. 2023 May 31;15(11):2583. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Vlachos D, Malisova S, Lindberg FA, et al. Glycemic Index (GI) or Glycemic Load (GL) and Dietary Interventions for Optimizing Postprandial Hyperglycemia in Patients with T2 Diabetes: A Review. Nutrients. 2020 May 27;12(6):1561. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Wan Y, Tobias DK, Dennis KK, et al. Association between changes in carbohydrate intake and long term weight changes: prospective cohort study. BMJ. 2023 Sep 27;382:e073939. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Dahl WJ, Stewart ML. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Health Implications of Dietary Fiber. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2015 Nov 1;115(11):1861-70. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Forouzesh A, Forouzesh F, Foroushani SS, et al. Critical vulnerabilities of nutrient content claims under U.S. FDA per serving size, CAC per 100g or mL, CAC per serving size, and CAC per 100 kcal and the nutrient content of foods based on the proposed method [Internet]. medRxiv; 2020 [cited 2024 Jul 29]. p. 2020. 07. 26.20162099. Available from: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020. 07. 26.20162099v1. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Recommended daily intake of fibre and fibre­‑rich foods to help you achieve it [Internet]. [cited 2024 Jul 29]. Available from: https://www.eufic.org/en/whats­‑in­‑food/article/recommended­‑daily­‑intake­‑of­‑fibre­‑and­‑fibre­‑rich­‑foods­‑to­‑help­‑you­‑achieve­‑it.
  21. Vláknina potravy | Nutridatabaze.cz [Internet]. [cited 2024 Jul 29]. Available from: https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani­‑potravin/podle­‑nutrientu/?id=8.
  22. Stephen AM, Champ MMJ, Cloran SJ, et al. Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. Nutrition Research Reviews. 2017 Dec;30(2):149-90. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Godfrey. Dietary Fibres: Diving into the World of the Overlooked Macronutrient >> PeakBridge VC [Internet]. PeakBridge VC. 2023 [cited 2024 Jul 26]. Available from: https://peakbridge.vc/dietary-fibres-diving-into-the-world-of-the-overlooked-macronutrient.
  24. Shen XL, Zhao T, Zhou Y, et al. Effect of Oat β­‑Glucan Intake on Glycaemic Control and Insulin Sensitivity of Diabetic Patients: A Meta­‑Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2016 Jan 13;8(1):39. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Shah BR, Li B, Wang L, et al. Health benefits of konjac glucomannan with special focus on diabetes. Bioactive Carbohydrates and Dietary Fibre. 2015 Apr 1;5(2):179-87. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Abe A, Morishima S, Kapoor MP, et al. Partially hydrolyzed guar gum is associated with improvement in gut health, sleep, and motivation among healthy subjects. J Clin Biochem Nutr. 2023 Mar;72(2):189-97. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Wang N, Pan D, Guo Z, Xiang X, Wang S, Zhu J, Sun G. Effects of guar gum on blood lipid levels: A systematic review and meta­‑analysis on randomized clinical trials. Journal of Functional Foods. 2021 Oct 1;85:104605. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Kearney ML, Thyfault JP. Exercise and Postprandial Glycemic Control in Type 2 Diabetes. Current Diabetes Reviews. 12(3):199-210. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Zhao J, Zhu Y, Du M, et al. Association between Dietary Fiber Intake and Mortality among Colorectal Cancer Survivors: Results from the Newfoundland Familial Colorectal Cancer Cohort Study and a Meta­‑Analysis of Prospective Studies. Cancers (Basel). 2022 Aug 4;14(15):3801. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Li L, Li P, Xu L. Assessing the effects of inulin­‑type fructan intake on body weight, blood glucose, and lipid profile: A systematic review and meta­‑analysis of randomized controlled trials. Food Science&Nutrition. 2021;9(8):4598-616. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Health Benefits of Psyllium [Internet]. Healthline. 2014 [cited 2024 Jul 30]. Available from: https://www.healthline.com/health/psyllium­‑health­‑benefits.
  32. Hildebrandt X, Ibrahim M, Peltzer N. Cell death and inflammation during obesity: "Know my methods, WAT(son)." Cell Death Differ. 2023 Feb;30(2):279-92. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  33. Fu L, Zhang G, Qian S, et al. Associations between dietary fiber intake and cardiovascular risk factors: An umbrella review of meta­‑analyses of randomized controlled trials. Front Nutr. 2022 Sep 12;9:972399. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Almandoz JP, Wadden TA, Tewksbury C, et al. Nutritional considerations with antiobesity medications. Obesity [Internet]. [cited 2024 Jul 26];n/a(n/a). Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/oby.24067.
  35. Varkevisser RDM, van Stralen MM, Kroeze W, et al. Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obesity Reviews. 2019;20(2):171-211. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. Martínez­‑González MA, Fernandez­‑Lazaro CI, Toledo E, et al. Carbohydrate quality changes and concurrent changes in cardiovascular risk factors: a longitudinal analysis in the PREDIMED­‑Plus randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2020 Feb 1;111(2):291-306. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  37. Alam YH, Kim R, Jang C. Metabolism and Health Impacts of Dietary Sugars. J Lipid Atheroscler. 2022 Jan;11(1):20-38. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  38. Armellini M, Dimosthenopouloulos C, Hill A, et al. ESDN Diabetes Report on the Project 'Comparison of European Guidelines for Nutritional Recommendations and Intervention in Type 2 Diabetes.'
  39. Merkblatt_Ernaehrung_und_Diabetes_mellitus_Typ_2_2015_2.pdf [Internet]. [cited 2024 Jul 26]. Available from: https://www.sge­‑ssn.ch/media/Merkblatt_Ernaehrung_und_Diabetes_mellitus_Typ_2_2015_2.pdf.
  40. Bielefeld D, Grafenauer S, Rangan A. The Effects of Legume Consumption on Markers of Glycaemic Control in Individuals with and without Diabetes Mellitus: A Systematic Literature Review of Randomised Controlled Trials. Nutrients. 2020 Jul;12(7):2123. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. Gołąbek KD, Regulska­‑Ilow B. Dietary support in insulin resistance: An overview of current scientific reports. Adv Clin Exp Med. 2019 Nov;28(11):1577-85. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  42. Cowell OR, Mistry N, Deighton K, et al. Effects of a Mediterranean diet on blood pressure: a systematic review and meta­‑analysis of randomized controlled trials and observational studies. Journal of Hypertension. 2021 Apr;39(4):729. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  43. Mancia G, Kreutz R, Brunström M, et al. 2023 ESH Guidelines for the management of arterial hypertension The Task Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Hypertension: Endorsed by the International Society of Hypertension (ISH) and the European Renal Association (ERA). Journal of Hypertension. 2023 Dec;41(12):1874. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Charchar FJ, Prestes PR, Mills C, et al. Lifestyle management of hypertension: International Society of Hypertension position paper endorsed by the World Hypertension League and European Society of Hypertension. Journal of Hypertension. 2024 Jan;42(1):23. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  45. Conti MV, Guzzetti L, Panzeri D, et al. Bioactive compounds in legumes: Implications for sustainable nutrition and health in the elderly population. Trends in Food Science&Technology. 2021 Nov 1;117:139-47. Přejít k původnímu zdroji...
  46. Reynolds AN, Akerman A, Kumar S, et al. Dietary fibre in hypertension and cardiovascular disease management: systematic review and meta­‑analyses. BMC Medicine. 2022 Apr 22;20(1):139. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  47. Evans CEL, Greenwood DC, Threapleton DE, et al. Effects of dietary fibre type on blood pressure: a systematic review and meta­‑analysis of randomized controlled trials of healthy individuals. J Hypertens. 2015 May;33(5):897-911. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  48. Evans CEL. Dietary fibre and cardiovascular health: a review of current evidence and policy. Proc Nutr Soc. 2020 Feb;79(1):61-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  49. Bingham SA, Day NE, Luben R, et al; European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Dietary fibre in food and protection against colorectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an observational study. Lancet. 2003 May 3;361(9368):1496-501. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  50. Hu J, Wang J, Li Y, et al. Use of Dietary Fibers in Reducing the Risk of Several Cancer Types: An Umbrella Review. Nutrients. 2023 May 30;15(11):2545. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  51. Young GP, Hu Y, Le Leu RK, et al. Dietary fibre and colorectal cancer: a model for environment--gene interactions. Mol Nutr Food Res. 2005 Jun;49(6):571-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  52. Jackson MI, Jewell DE. Balance of saccharolysis and proteolysis underpins improvements in stool quality induced by adding a fiber bundle containing bound polyphenols to either hydrolyzed meat or grain­‑rich foods. Gut Microbes. 2019;10(3):298-320. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  53. Davis CD, Milner JA. Gastrointestinal microflora, food components and colon cancer prevention. J Nutr Biochem. 2009 Oct;20(10):743-52. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  54. Lupton JR. Microbial degradation products influence colon cancer risk: the butyrate controversy. J Nutr. 2004 Feb;134(2):479-82. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  55. Zeng H, Lazarova DL, Bordonaro M. Mechanisms linking dietary fiber, gut microbiota and colon cancer prevention. World J Gastrointest Oncol. 2014 Feb 15;6(2):41-51. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  56. Liu X, Yang W, Petrick JL, et al. Higher intake of whole grains and dietary fiber are associated with lower risk of liver cancer and chronic liver disease mortality. Nat Commun. 2021 Nov 4;12(1):6388. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  57. Asim F, Clarke L, Donnelly E, et al. How do tumours outside the gastrointestinal tract respond to dietary fibre supplementation? 2023 Nov 10 [cited 2024 Jul 25]; Available from: https://aura.abdn.ac.uk/handle/2164/22573.
  58. Spencer CN, McQuade JL, Gopalakrishnan V, et al. Dietary fiber and probiotics influence the gut microbiome and melanoma immunotherapy response. Science. 2021 Dec 24;374(6575):1632-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  59. Richard C, Benlaifaoui M, Ouarzadi OE, et al. 679 High fiber diet modifies gut microbiome, propionate production, intratumor immune response and is associated with outcome in patients with lung cancer treated with immune checkpoint inhibitors. J Immunother Cancer [Internet]. 2020 Nov 1 [cited 2024 Jul 25];8(Suppl 3). Available from: https://jitc.bmj.com/content/8/Suppl_3/A408. 1. Přejít k původnímu zdroji...
  60. Piche T, des Varannes SB, Sacher­‑Huvelin S, et al. Colonic fermentation influences lower esophageal sphincter function in gastroesophageal reflux disease. Gastroenterology. 2003 Apr;124(4):894-902. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  61. Selling J, Swann P, Madsen LR, et al. Improvement in Gastroesophageal Reflux Symptoms From a Food­‑grade Maltosyl­‑isomaltooligosaccharide Soluble Fiber Supplement: A Case Series. Integr Med (Encinitas). 2018 Oct;17(5):40-2.
  62. Dourado J, Jassir FF, Pavlovsky A, et al. Perforated jejunal diverticulitis in the setting of biologic therapy presenting as transverse Colon diverticulitis: A case report. Int J Surg Case Rep. 2024 Apr 12;118:109615. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  63. Eberhardt F, Crichton M, Dahl C, et al. Role of dietary fibre in older adults with asymptomatic (AS) or symptomatic uncomplicated diverticular disease (SUDD): Systematic review and meta­‑analysis. Maturitas. 2019 Dec;130:57-67. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  64. Yang J, Wang HP, Zhou L, et al. Effect of dietary fiber on constipation: A meta analysis. World J Gastroenterol. 2012 Dec 28;18(48):7378-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  65. Ho KS, Tan CYM, Mohd Daud MA, et al. Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms. World J Gastroenterol. 2012 Sep 7;18(33):4593-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  66. Pituch­‑Zdanowska A, Banaszkiewicz A, Albrecht P. The role of dietary fibre in inflammatory bowel disease. Prz Gastroenterol. 2015;10(3):135-41. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  67. Galvez J, Rodríguez­‑Cabezas ME, Zarzuelo A. Effects of dietary fiber on inflammatory bowel disease. Mol Nutr Food Res. 2005 Jun;49(6):601-8. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  68. So D, Whelan K, Rossi M, et al. Dietary fiber intervention on gut microbiota composition in healthy adults: a systematic review and meta­‑analysis. Am J Clin Nutr. 2018 Jun 1;107(6):965-83. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  69. McRorie JW, McKeown NM. Understanding the Physics of Functional Fibers in the Gastrointestinal Tract: An Evidence­‑Based Approach to Resolving Enduring Misconceptions about Insoluble and Soluble Fiber. J Acad Nutr Diet. 2017 Feb;117(2):251-64. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  70. Jefferson A, Adolphus K. The Effects of Intact Cereal Grain Fibers, Including Wheat Bran on the Gut Microbiota Composition of Healthy Adults: A Systematic Review. Front Nutr. 2019;6:33. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.