Med. Pro Praxi 2005; 4: 139-142
Dietní opatření jsou u pacientů s diabetes mellitus shodná s doporučeními racionální stravy pro populaci s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Důležitá je regulace příjmu energie, podílu tuků, sacharidů a bílkovin, vhodný je zvýšený příjem vlákniny. Liší se strategie dietní léčby u diabetes mellitus 1. a 2. typu. Doporučené denní dávky vitamínů jsou běžně pokryty vyváženou racionální stravou. U diabetiků je vhodné zvýšit příjem potravin bohatých na antioxidanty, snižujících důsledky oxidačního stresu (tokoferol, karotenoidy, kyselina askorbová a flavonoidy). Farmakologická léčba antioxidanty a suplementace vitamínovými preparáty není rutinně oprávněná, protože neexistují přijatelné důkazy o její účinnosti. Pozornost je třeba věnovat i potravinovým doplňkům a omezením léčby bylinnými preparáty.
Zveřejněno: 1. leden 2006 Zobrazit citaci