Med. Pro Praxi 2005; 4: 139-142

Výživa a doplňky výživy u diabetických pacientů

MUDr. Pavlína Piťhová1, MUDr. Jiří Charvát CSc2
1 Interní klinika fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze
2 Pracoviště specializovaných laboratoří IKEM, Praha

Dietní opatření jsou u pacientů s diabetes mellitus shodná s doporučeními racionální stravy pro populaci s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Důležitá je regulace příjmu energie, podílu tuků, sacharidů a bílkovin, vhodný je zvýšený příjem vlákniny. Liší se strategie dietní léčby u diabetes mellitus 1. a 2. typu. Doporučené denní dávky vitamínů jsou běžně pokryty vyváženou racionální stravou. U diabetiků je vhodné zvýšit příjem potravin bohatých na antioxidanty, snižujících důsledky oxidačního stresu (tokoferol, karotenoidy, kyselina askorbová a flavonoidy). Farmakologická léčba antioxidanty a suplementace vitamínovými preparáty není rutinně oprávněná, protože neexistují přijatelné důkazy o její účinnosti. Pozornost je třeba věnovat i potravinovým doplňkům a omezením léčby bylinnými preparáty.

Klíčová slova: Klíčová slova: diabetická dieta, sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny a antioxidační látky, potravinové doplňky a bylinné extrakty.

Zveřejněno: 1. leden 2006  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Piťhová P, Charvát J. Výživa a doplňky výživy u diabetických pacientů. Med. praxi. 2005;2(4):139-142.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Černá M. Čaj a jeho chemopreventivní účinky. Diab Metab End Výž 2002; 5 (3): 178-181.
  2. Desgupta A. Review of abnormal laboratory test results and toxic effects due to use of herbal medicines. Am J Clin Pathol 2003; 120(1): 127-137. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Manson JAE, Bassuk SS, Stampfer MJ. Does vitamin E supplementation prevent cardiovascular events? J Womens Health 2003; 12 (2): 123-136.
  4. Matějková - Běhanová M. Omega - 3 mastné kyseliny. Diab Metab End Výž 2003; 6 (2): 109-113.
  5. McDermott JH. Antioxidant nutrients: Current dietary recommendations and research update. J Am Pharm Assoc 2000; 40(6): 785-799. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Pickering TG. What should we advise our patients about taking antioxidants. J Clin Hypertens 2003; 5 (3): 231-233. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Piťhová P. Dietní léčba diabetes mellitus. Int Med Prax 2003; 5, 11: 567-569. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Rambousková J. Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech. Diab Metab End Výž 2004; 7 (4): 212-215.
  9. Šejda T. Rostlinné steroly a stanoly v prevenci ischemické choroby srdeční. Diab Metab End Výž 2001; 4 (2): 140-144.
  10. Wilhelm Z. Klinický význam hořčíku. Diab Metab End Výž 2003; 6 (2): 97-103.




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.