Med. Pro Praxi 2007; 4(12): 494-496 [Interní Med. 2007; 9(6): 262-264]

Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění

MUDr. Michal Vrablík Ph.D
III. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha

Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny a jejich účinky nejen na kardiovaskulární systém přitahují pozornost odborné i laické veřejnosti již řadu let. Výsledkem jsou tisíce článků a řada monografií, které se zabývají především vlivem konzumace omega-3 mastných kyselin rybího (v menší míře i rostlinného) původu na kardiovaskulární systém. Zvýšení konzumace rybích olejů či doplňků s obsahem eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA) kyseliny jsou součástí většiny odborných doporučení pro prevenci kardiovaskulárních příhod. Přes množství dat z laboratorních, experimentálních i klinických studií přetrvává řada otázek. Jaký typ a forma omega-3 mastných kyselin je z hlediska kardiovaskulárního systému nejvhodnější? Jaká je vhodná denní dávka? Který z mnoha mechanizmů účinku rybích olejů je nejdůležitější při snižování rizika cévních příhod? Jaká je tolerance potravinových doplňků s obsahem rybích olejů? Na některé z mnoha otázek se pokusíme najít odpovědi v následujícím textu.

Klíčová slova: omega-3 mastné kyseliny, rybí olej, kardiovaskulární onemocnění, eikosapentaenová kyselina, dokosahexaenová kyselina

Zveřejněno: 16. leden 2008  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Vrablík M. Omega-3 mastné kyseliny a kardiovaskulární onemocnění. Med. praxi. 2007;4(12):494-496.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bemelmans WJ, Broer J, Feskens EJ, et al. Effect of an increased intake of alpha-linolenic acid and group nutritional education on cardiovascular risk factors: the Mediterranean Alpha-linolenic Enriched Groningen Dietary Intervention (MARGARIN) Study. Am J Clin Nutr 2002, 75: 221-7. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Burr ML, Fehily AM, Gilbert JF et al. Effects of changes in fat, fish, and fibre intakes on death and myocardial reinfarction: diet and reinfarction trial (DART). Lancet 1989; 2: 757-761. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. De Backer G, Ambrosioni E, Borch-Johnsen K et al. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice. Third Joint Task Force of European and Other Societies on Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, Eur Heart J 24 (2003), pp. 1601-1610. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Grimsgaard S, Bonaa KH, Hansen JB et al. Effects of highly purified eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on hemodynamics in humans. Am J Clin Nutr 1998; 68: 52-59. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell'Infarto miocardico. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Lancet 1999; 354: 447-455.
  6. Maresta A, Balduccelli M, Varani E et al. Prevention of postcoronary angioplasty restenosis by omega-3 fatty acids: main results of the Espent for Prevention of Restenosis Italian Study (ESPRIT). Am Heart J 2002; 143: E5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Mori TA, Bao DQ, Burke V et al. Docosahexaenoic acid but not eicosapentaenoic acid lowers ambulatory blood pressure and heart rate in humans. Hypertension 1999; 34: 253-260. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Mori TA, Beilin LJ. [omega] 3 Fatty acids and inflammation. Curr Atherosclerosis Rep 2004; 6: 461-467. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Mori TA, Burke V, Puddey IB et al. Purified eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids have differential effects on serum lipids and lipoproteins, LDL particle size, glucose, and insulin in mildly hyperlipidemic men. Am J Clin Nutr 2000; 71: 1085-1094. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Mori TA, Woodman RJ, Burke V et al. Effect of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on oxidative stress and inflammatory markers, in treated-hypertensive Type 2 diabetic subjects. Free Rad Biol Med 2003; 35: 772-781. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Mori TA, Woodman RJ. The independent effects of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on cardiovascular risk factors in humans. Curr Opin Clin Nutr 2006, 9 (2): 95-104. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Morris MC, Sacks F, Rosner B. Does fish oil lower blood pressure: a meta-analysis of controlled trials. Circulation 1993; 88: 523-533. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Mourek J a kol. Omega-3 mastné kyseliny. Zdraví a vývoj. Triton 2007, Praha/Kroměříž, s. 174.
  14. Smith SC, Allen J, Blair SN et al. AHA/ACC guidelines for secondary prevention for patients with coronary and other atherosclerotic vascular disease: 2006 update, Circulation 2006, 113: 2363-2372. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Vaverková H, Soška V, Rosolová H, Češka R, Cífková R, Freiberger T, Piťha J, Poledne R, Štulc T, Urbanová Z, Vrablík M. Doporučení pro diagnostiku a léčbu dyslipidemií v dospělosti, vypracované výborem České společnosti pro aterosklerózu. Vnitr Lek 2007, 53 (2): 181-97. Přejít na PubMed...
  16. von Schacky C. The role of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease, Curr Atheroscler Rep 2003, 5: 139-145. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Wang C, Harris WS, Chung M et al. N-3 Fatty acids from fish or fish-oil supplements, but not -linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and secondary-prevention studies: a systematic review. Am J Clin Nutr 2006, 84: 5-17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Woodman RJ, Mori TA, Burke V et al. Effects of purified eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid on platelet, fibrilolytic and vascular function in Type 2 diabetic patients. Atherosclerosis 2003; 166: 85-93. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Yokoyama M, Origasea H for the JELIS Investigators. Effects of eicosapentaenoic acid on cardiovascular events in Japanese patients with hypercholesterolemia: rationale, design, and baseline characteristics of the Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS). Am Heart J 2003,146: 613-620. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Zhang J, Sasaki S, Amano K et al. Fish consumption and mortality from all causes, ischemic heart disease, and stroke: an ecological study. Prev Med 1999; 28: 520-529. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.