Med. Pro Praxi 2008; 5(10): 399-400
Poruchy polykání představují pro pacienty závažná rizika v podobě dehydratace, aspirací a aspiračních pneumonií; významným důsledkem je podvýživa. Některé poruchy lze speciálními technikami rehabilitovat a umožnit pacientovi obnovit dostatečný perorální příjem. Nutriční péče je základní součástí léčby. Podle typu dysfagie lze využít perorální nutriční doplňky, modulová dietetika, enterální výživu sondou nebo PEGem. Cenná je konzultace nutričních terapeutů a individualizace nutričního režimu. Velmi důležitý je výběr správné konzistence stravy, kterou dokáže pacient spolknout. Někdy je nutno zahustit tekutiny, jindy změkčit, zvlhčit nebo rozmixovat stravu tuhou. Kvalifikovaná rada a včasné zavedení správné formy výživy včetně výživy enterální podstatně zvyšují kvalitu života pacientů a omezují nepříznivé následky dysfagií.
Zveřejněno: 19. prosinec 2008 Zobrazit citaci