Med. praxi. 2011;8(4):194-197 [Interní Med. 2010; 12(2): 87-91]

Warfarin, potrava a potravinové doplňky

MUDr.Miloslava Matýšková, CSc.
Oddělení klinické hematologie FN Brno

Antikoagulační léčba warfarinem a dalšími deriváty dikumarolu vykazuje významnou interindividuální i intraindividuální variabilitu.

Účinek a dávka závisí vedle vrozených dispozic každého jedince na řadě faktorů získaných. Mezi získanými faktory se spolu s klinickým

stavem (souběžné choroby) na variabilitě účinku podílí především stravovací návyky a současně užívané léky či potravinové doplňky.

V potravě hraje důležitou roli obsah vitaminu K, jehož příjem by měl být u osob užívajících kumarinové deriváty dle posledních doporučení

co nejstabilnější. Současně je nutné vyvarovat se řady potravinových doplňků, které mohou tuto léčbu významně ovlivňovat

a vyvolat krvácivé projevy i bez ovlivnění laboratorních parametrů.

Klíčová slova: warfarin, vitamin K, potrava, potravinové doplňky

Warfarin, food and dietary supplements

Anticoagulation treatment with warfarin and other dicoumarol derivates shows significant interindividual and also intraindividual

variation. The effect and doses depend not only on inherited disposition in each individual but also on a range of acquired conditions.

Among the acquired factors, besides clinical status, food composition accompanied by medicaments and dietary supplements are very

important. In nutrition, content of vitamin K plays an important role. According the latest recommendations, its acquisition should be

as stable as possible. It is also simultaneously necessary to avoid a range of dietary supplements because they could be affecting the

possibility of bleeding complications without showing on laboratory test results.

Keywords: warfarin, vitamin K, food, dietary supplements

Zveřejněno: 1. květen 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Matýšková M. Warfarin, potrava a potravinové doplňky. Med. praxi. 2011;8(4):194-197.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Berkner KL, Runge KW. The physiology of vitamin K nutriture and vitamin K-dependent protein function in atherosclerosis. J Thromb. Haemost. 2004; 2: 2118-2132. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Hirsh J, Fuster V, Ansell J, Halperin JL. American Heart Association/American College of Cardiology Foundation guide to Warfarin Therapy. J Am Coll Cardiol 2003; 41: 1633-1652. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Demirkan K, Stephens MA, Newman KP, Self TH. Response to Warfarin and Other Oral Anticoagulants: Effects of Disease States. South Med J 2000; 93(5): 448-455. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Suchý D. Lékové interakce warfarinu s běžně používanými léčivy a potravinovými doplňky. Praktické lékárenství 2006; 1: 268-269.
  5. Qureshi GD, Reinders TP, Swint JJ, Slate MB. Acquired Warfarin resistence and weight-reducing diet. Arch. Intern. Med. 1981; 141: 507-509. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Karlson B, Leijd B, Hellström K. On the influence of vitamin K-rich vegetables and wine on the effectiveness of Warfarin treatment. Acta Med. Scand. 1986; 220: 347-350. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Kessler P. Antikoagulační léčba warfarinem v roce 2006. KF 2006; 4(1): 43-51.
  8. Adams J, Pepping J. Vitamin K in the Treatment and Prevention of Osteoporosis and Arterial Calcification. Am. J Health-Syst. Pharm. 2005; 62(15): 1574-1581. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. 2004; 134(11): 3100-3105. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Khan T, Wynne H, Wood P, et al. Dietary vitamin K influence intra-individual variability in antikoagulant response to warfarin. Br J Haematol 2004; 124: 348-354. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Sconce E, Khan T, Mason J, et al. Patients with unstable control have a poorer dietary intake of vitamin K compared to patiens with stable control of anticoagulation. Thromb Haemost 2005; 93: 872-875. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Kurnik D, Loebstein R, Rabinovitz H, et al. Over-the-counter vitamin K1-containing multivitamin supplements disrupt warfarin anticoagulation in vitamin K1-depleted patiens. A prospective, controlled trial. Thromb Haemost 2004; 92: 1018-1024. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Reese AM, Farnett LE, Lyons RM, et al. Low-Dose Vitamin K to Augment Anticoagulation Control. Pharmacotherapy 2005; 25(12): 1746-1751. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Schurgers LJ, Shearer MJ, Hamulyak K, et al. Effect of vitamin K intake on the stability of oral anticoagulant treatment: dose-response relationships in healthy subjects. Blood 2004; 104: 2682-2689. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Nutescu EA, Shapiro LN, Ibrahim S, West P. Warfarin and its interactions with foods, herbs and other dietary supplements. Expert Opin Drug Saf 2006, 5(3): 433-451. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Tůmová L, Bajerová J. Hypericum perforatum interakce s ostatními léky (I). Praktické lékárenství 2006: 1: 28-30.
  17. Havrda DE, Mai T, Chonlahan J. Enhanced Antithrombotic Effect of Warfarin Associated With Low-Dose Alcohol Consumption. Pharmacotherapy 2005; 25(2): 303-307. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Heck AM, Dewitt BA, Lukes AL. Potential Interactions Between Alternative Therapies and Warfarin. Am J HealthSyst Pharm 2000; 57(13): 1221-1227. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. www.uzs.tul.cz/skripta/data/2008-01-17/13-40-36. doc.
  20. Holbrook AM, Pereira JA, Labiris R, et al. Systematic overview of Warfarin and its drug and food interactions. Arch Intern Med 2005; 165: 1095-1106. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Wittkowsky AK. Dietary supplements, herbs and oral anticoagulants: the nature of the evidence. J Thromb Thrombolysis 2008; 25: 72-77. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Ryšavá L. Omezovat konzumaci zeleniny při léčbě warfarinem a etylbiskumacetátem? Interní Med. 2008; 10(12): 581-582.
  23. Johnson MA. Influence of Vitamin K on Anticoagulant Therapy Depends on Vitamin K Status and the Source and Chemical Forms of Vitamin K. Nutrition Reviews(R) 2005; 63(3): 91-100. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.