Med. praxi. 2013;10(2):81-84 [Interní Med. 2011; 13(12): 466-468]

Vitaminy, jejich funkce a využití

MUDr.Jana Fajfrová, MUDr.Vladimír Pavlík
Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Hradec Králové

Vitaminy jsou organické sloučeniny, které jsou nezbytné pro správný růst, vývoj a funkci celého organizmu či některého z jeho orgánů.

Jsou zapojeny v celé řadě enzymatických pochodů. Některé jsou aktivátory enzymatického systému, součást enzymů nebo vstupují

do metabolických procesů přímo. V současnosti se v průmyslově vyspělých státech světa setkáváme s příznaky avitaminózy jenom zcela

výjimečně. Daleko častěji lze diagnostikovat symptomy některých hypovitaminóz. V posledních letech se věnuje zvýšená pozornost

vitaminům především díky jejich antioxidačním účinkům a posilování obranyschopnosti organizmu vůči tzv. civilizačním onemocněním.

Klíčová slova: vitaminy, antioxidanty, výživa, deficit vitaminů

Vitamins and their function in organism

Vitamins are organic substances, which are essential for adequate growth, development and function of the organism. They are needful

for optimal enzymatic activity. Many of them are irreplaceable activators of enzymatic systems; they are part of enzymes or directly

react in metabolic pathways. At present the classic avitaminosis is rare in developed countries rather we could view symptoms of hypovitaminosis.

Recently the attention is focus on antioxidant activity of vitamins and their role in protection against civilizational disease.

Keywords: vitamins, antioxidants, nutrition, deficiency of vitamins

Zveřejněno: 15. únor 2013  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Fajfrová J, Pavlík V. Vitaminy, jejich funkce a využití. Med. praxi. 2013;10(2):81-84.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Berger MM. Can oxidative damage be treated nutritionally? Clinical Nutrition 2005; 24: 172-183. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Bureš J, Horáček J, a kol. Základy vnitřního lékařství. nakl. Galén a Karolinum Praha 2003: 870.
  3. Commission of the European Communities. Nutrient and energy intakes for the European Community. Reports of the Scientific Committee for Food Thirty-first series. Luxembourg: Office for Official Publications of the European Communities, 1993.
  4. Fajfrová J, Hlúbik P, Pavlík V, Halajčuk T. Importance of vitamins - recommendation for intake. Źywienie czlowieka i metabolizm 2005; 32(1): 565-570.
  5. FAO/WHO. Report of a joint FAO/WHO expert consultation Bangkok, Thailand. Human Vitamins and Mineral Requirements. 2001 FAO Rome, Italy.
  6. Fujimori S. Gudys K. Takahashi Y, et al. Determination of the minimal essential serum folate concentration for reduced risk of colorectal adenoma. Clinical Nutrition 2011; 30: 653-658. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Hathcock JN. Vitamin and Mineral Safety 2nd Edition. Council for responsible nutrition. 2004.
  8. Hlúbik P, Fajfrová J. Vitaminy dětského věku. Praktické lékárenství 2005; 2: 104-109.
  9. Hlúbik P, Opltová L. Vitaminy. nakl. Grada Praha 2004: 232.
  10. Koletzko B, Goulet O, Hunt J, Krohn K, Shamir R. Guidelines on Paediatric Parenteral Nutrition of the European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) and the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN), Supported by the European Society of Paediatric Research (ESPR). J Pediatr Gastroenterol Nutr 2005; 41(2): S1-S87. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Opltová L, Hlúbik P, Chaloupka J, Pavlík V. Antioxidanty ve vybrané české populaci. Ateroskleróza 2000; 4(1): 61-65.
  12. Pavlík V, Fajfrová J, Hlúbik P, Drahokoupilová E. Vitamin levels in a selected population in the Czech Republic. Neuroendocrinology letters 2010; 31(Suppl. 2): 120-123. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. Shenkin A. The key role of micronutrients. Clinical Nutrition 2006; 25: 1-13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. Reference values for nutrient intake. 1st engl. ed. Bonn: DGE 2002: 216.
  15. Referenční hodnoty pro příjem živin. Vyživaservis Praha 2011: 192.
  16. Šašinka M, Šagát T, a spol. Pediatria. nakl. Satus s.r.o., Košice 1998: 1156.
  17. WHO/FAO. Vitamin and Mineral Requirements in Human Nutrition, 2nd edition. WHO 2005: 341.
  18. WHO. Management of severe malnutrition: a manual for physicians and other senior health workers. WHO 1999.




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.