Med. praxi. 2014;11(2):82-83

Dietní opatření při hyperkalemii

Bc.Miroslava Matějková, DiS.
Oddělení nutričních terapeutů, detašované pracoviště klinika nefrologie, VFN v Praze a 1. LF UK

Hyperkalemie označuje stav, kdy je zvýšená hladina draslíku v krvi. Hyperkalemie je především nebezpečná životu potenciálním vyvoláním

srdeční arytmie až náhlé smrti. Proto je velmi důležité dodržovat dietní opatření s omezením draslíku. Nutriční terapeut musí

přistupovat k pacientům velmi individuálně a sestavit vhodný nutriční plán. Při jeho zpracovávání musí zohlednit laboratorní výsledky,

stravovací zvyklosti pacienta a požadavky lékaře.

Klíčová slova: hyperkalemie, dietní opatření, nutriční terapeut, draslík

Dietary measures in hyperkalaemia

Hyperkalaemia refers to a condition in which there is an elevated potassium level in the blood. Hyperkalaemia is particularly life threatening

by potentially causing cardiac arrhythmia or even sudden death. Therefore, it is essential to adhere to dietary measures with potassium

restriction. A nutritional therapist must take a highly individual approach to the patients and develop an appropriate nutritional plan. When

designing the plan, he or she must take into account the laboratory results, the patient's dietary habits, and the physician's requirements.

Keywords: hyperkalaemia, dietary measures, nutritional therapist, potassium

Zveřejněno: 15. březen 2014  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Matějková M. Dietní opatření při hyperkalemii. Med. praxi. 2014;11(2):82-83.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Teplan V. Praktická nefrologie. Praha: Grada Publishing, 1998. 264 s.
  2. Keller U, MEIER R, BERTOLI S. Klinická výživa. Praha: Scientia medica, 1993. 236 s.
  3. Sasáková D, Matějková M. Výživový průvodce dialyzovaného pacienta. Praha: Mladá fronta a.s., 2012.
  4. Svačina Š a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. 381 s.
  5. Soukeníková J. Možnosti náhrady soli v potravinách. Zlín, 2008. Bakalářská práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická. Vedoucí práce Ing. Marta Severová.
  6. Pokorová P. Výživa dialyzovaných pacientů. Vyd. 1. Praha: Forsapi, 2013; 139 s.




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.