Med. praxi. 2024;21(3):131-133 | DOI: 10.36290/med.2024.010

Asociace nadměrného příjmu sodíku s výskytem obezity

Mgr. Erika Čermáková, Mgr. Martin Forejt, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno

Studie zaměřené na hledání příčin obezity ukazují v posledních letech stále častěji na možnou roli nadměrného příjmu sodíku, i když sám o sobě nemá žádnou energetickou hodnotu. Tato souvislost může být vysvětlena z mnoha úhlů pohledu. Nadměrně slané potraviny mají obvykle vysokou energetickou hodnotu. Jako nejčastěji diskutovaná příčina bývá dále uváděna zvýšená konzumace slazených nápojů po požití stravy s nadměrným obsahem soli. Významnou roli může hrát také vznik závislosti na konzumaci slaných pokrmů, což má za následek jejich zvýšený příjem. Nadměrný příjem energie a sodíku byl zjištěn rovněž při konzumaci ultrazpracovaných potravin, což může být zdůvodněno typicky nižším obsahem bílkovin vzhledem k jejich vysoké energetické denzitě. Kromě toho byla prokázána souvislost vysokého příjmu sodíku a obezity nezávisle na energetickém příjmu. Mechanismus příčiny této souvislosti však nebyl doposud objasněn. Snížení množství soli ve stravě může tedy i pomyslnou oklikou výrazně přispět k účinnosti dietní intervence při prevenci a léčbě obezity.

Klíčová slova: sodík, příjem soli, obezita, závislost na potravinách, slazené nápoje, ultrazpracované potraviny.

Association between excessive sodium intake and prevalence of obesity

In recent years, studies aimed at finding the causes of obesity have increasingly pointed to the possible role of excessive sodium intake, even though it has no energy value on its own. This association can be explained from many aspects. Excessively salty foods are usually high in energy. Increased consumption of sweetened beverages after consuming a diet with high in salt is also the most commonly discussed cause. An addiction to salty foods, which leads to their increased intake, may also play an important role. Excessive energy and sodium intake was also found with the consumption of ultra-processed foods, which may be due to their typically lower protein content compared to their high energy density. In addition, high sodium intake has been linked to obesity independently of energy intake. However, the mechanism of the cause of this association is still unclear. Reducing the amount of salt in the diet can therefore make a significant contribution to the effectiveness of dietary intervention in the prevention and treatment of obesity.

Keywords: sodium, salt intake, obesity, food addiction, sweetened beverages, ultra-processed foods.

Vloženo: 3. duben 2024; Revidováno: 3. duben 2024; Přijato: 8. duben 2024; Zveřejněno: 17. červen 2024  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Čermáková E, Forejt M. Asociace nadměrného příjmu sodíku s výskytem obezity. Med. praxi. 2024;21(3):131-133. doi: 10.36290/med.2024.010.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Dwivedi AK, Dubey P, Cistola DP, et al. Association Between Obesity and Cardiovascular Outcomes: Updated Evidence from Meta-analysis Studies. Curr Cardiol Rep. 2020;12;22(4):25. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Resnick HE, Valsania P, Halter JB, et al. Relation of weight gain and weight loss on subsequent diabetes risk in overweight adults. J Epidemiol Community Health. 2000;54(8):596-602. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Bianchini F, Kaaks R, Vainio H. Overweight, obesity, and cancer risk. The Lancet Oncology. 2002;1;3(9):565-74. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Obesity and overweight [Internet]. [cited 2022 Sep 23]. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight.
  5. Safaei M, Sundararajan EA, Driss M, et al. A systematic literature review on obesity: Understanding the causes & consequences of obesity and reviewing various machine learning approaches used to predict obesity. Computers in Biology and Medicine. 2021;1;136:104754. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Camacho S, Ruppel A. Is the calorie concept a real solution to the obesity epidemic? Global Health Action. 2017;1;10(1):1289650. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Yoon YS, Oh SW. Sodium density and obesity; the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2007-2010. Eur J Clin Nutr. 2013;67(2):141-6. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Zhang X, Wang J, Li J, et al. A positive association between dietary sodium intake and obesity and central obesity: results from the National Health and Nutrition Examination Survey 1999-2006. Nutrition Research. 2018;1;55:33-44. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Zhao L, Ogden CL, Yang Q, et al. Association of Usual Sodium Intake with Obesity Among US Children and Adolescents, NHANES 2009-2016. Obesity. 2021;29(3):587-94. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. Patel Y, Joseph J. Sodium Intake and Heart Failure. Int J Mol Sci. 2020;13;21(24):9474. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Veniamakis E, Kaplanis G, Voulgaris P, et al. Effects of Sodium Intake on Health and Performance in Endurance and Ultra-Endurance Sports. Int J Environ Res Public Health. 2022;19;19(6):3651. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. Guideline: Sodium Intake for Adults and Children [Internet]. Geneva: World Health Organization; 2012 [cited 2024 Feb 22]. (WHO Guidelines Approved by the Guidelines Review Committee). Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK133309/.
  13. European Commission. Survey on Member States' implementation of the EU salt reduction framework [Internet]. Publications Office of the European Union; 2013 [cited 2024 Mar 20]. Available from: https://data.europa.eu/doi/10.2772/50212.
  14. He FJ, Li J, MacGregor GA. Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. BMJ. 2013;4;346:f1325. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Bedford JL, Barr SI. Higher Urinary Sodium, a Proxy for Intake, Is Associated with Increased Calcium Excretion and Lower Hip Bone Density in Healthy Young Women with Lower Calcium Intakes. Nutrients. 2011;10;3(11):951-61. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Kim SW, Jeon JH, Choi YK, et al. Association of urinary sodium/creatinine ratio with bone mineral density in postmenopausal women: KNHANES 2008-2011. Endocrine. 2015;49(3):791-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Suzuki H, Takenaka T, Kanno Y, et al. Sodium and kidney disease. Contrib Nephrol. 2007;155:90-101. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  18. Bertino M, Beauchamp GK, Engelman K. Increasing dietary salt alters salt taste preference. Physiology & Behavior. 1986;1;38(2):203-13. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Hall KD, Ayuketah A, Brychta R, et al. Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metab. 2019;2;30(1):67-77.e3. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Poti JM, Mendez MA, Ng SW, et al. Is the degree of food processing and convenience linked with the nutritional quality of foods purchased by US households? Am J Clin Nutr. 2015;101(6):1251-62. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Raubenheimer D, Simpson SJ. Protein appetite as an integrator in the obesity system: the protein leverage hypothesis. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 378(1888):20220212. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. Martínez Steele E, Raubenheimer D, Simpson SJ, et al. Ultra-processed foods, protein leverage and energy intake in the USA. Public Health Nutr. 2018;21(1):114-24. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Cocores JA, Gold MS. The Salted Food Addiction Hypothesis may explain overeating and the obesity epidemic. Medical Hypotheses. 2009;1;73(6):892-9. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  24. Kenny PJ. Common cellular and molecular mechanisms in obesity and drug addiction. Nat Rev Neurosci. 2011;12(11):638-51. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Filgueiras AR, Pires de Almeida VB, Koch Nogueira PC, et al. Exploring the consumption of ultra-processed foods and its association with food addiction in overweight children. Appetite. 2019;1;135:137-45. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. He FJ, Markandu ND, Sagnella GA, et al. Effect of Salt Intake on Renal Excretion of Water in Humans. Hypertension. 2001;38(3):317-20. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Grimes CA, Riddell LJ, Campbell KJ, et al. Dietary Salt Intake, Sugar-Sweetened Beverage Consumption, and Obesity Risk. Pediatrics. 2013;1;131(1):14-21. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Hulthén L, Aurell M, Klingberg S, et al. Salt intake in young Swedish men. Public Health Nutrition. 2010;13(5):601-5. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Lanaspa MA, Kuwabara M, Andres-Hernando A, et al. High salt intake causes leptin resistance and obesity in mice by stimulating endogenous fructose production and metabolism. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2018;20;115(12):3138-43. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Riis NL, Bjoernsbo KS, Toft U, et al. Impact of salt reduction interventions on salt taste sensitivity and liking, a cluster randomized controlled trial. Food Quality and Preference. 2021;1;87:104059. Přejít k původnímu zdroji...




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.