Med. Pro Praxi 2005; 4: 139-142

Výživa a doplňky výživy u diabetických pacientů

MUDr. Pavlína Piťhová1, MUDr. Jiří Charvát CSc2
1 Interní klinika fakultní nemocnice Motol a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze
2 Pracoviště specializovaných laboratoří IKEM, Praha

Dietní opatření jsou u pacientů s diabetes mellitus shodná s doporučeními racionální stravy pro populaci s vysokým rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Důležitá je regulace příjmu energie, podílu tuků, sacharidů a bílkovin, vhodný je zvýšený příjem vlákniny. Liší se strategie dietní léčby u diabetes mellitus 1. a 2. typu. Doporučené denní dávky vitamínů jsou běžně pokryty vyváženou racionální stravou. U diabetiků je vhodné zvýšit příjem potravin bohatých na antioxidanty, snižujících důsledky oxidačního stresu (tokoferol, karotenoidy, kyselina askorbová a flavonoidy). Farmakologická léčba antioxidanty a suplementace vitamínovými preparáty není rutinně oprávněná, protože neexistují přijatelné důkazy o její účinnosti. Pozornost je třeba věnovat i potravinovým doplňkům a omezením léčby bylinnými preparáty.

Keywords: Klíčová slova: diabetická dieta, sacharidy, tuky, bílkoviny, vitamíny a antioxidační látky, potravinové doplňky a bylinné extrakty.

Published: January 1, 2006  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Piťhová P, Charvát J. Výživa a doplňky výživy u diabetických pacientů. Med. praxi. 2005;2(4):139-142.
Download citation

References

  1. Černá M. Čaj a jeho chemopreventivní účinky. Diab Metab End Výž 2002; 5 (3): 178-181.
  2. Desgupta A. Review of abnormal laboratory test results and toxic effects due to use of herbal medicines. Am J Clin Pathol 2003; 120(1): 127-137. Go to original source...
  3. Manson JAE, Bassuk SS, Stampfer MJ. Does vitamin E supplementation prevent cardiovascular events? J Womens Health 2003; 12 (2): 123-136.
  4. Matějková - Běhanová M. Omega - 3 mastné kyseliny. Diab Metab End Výž 2003; 6 (2): 109-113.
  5. McDermott JH. Antioxidant nutrients: Current dietary recommendations and research update. J Am Pharm Assoc 2000; 40(6): 785-799. Go to original source... Go to PubMed...
  6. Pickering TG. What should we advise our patients about taking antioxidants. J Clin Hypertens 2003; 5 (3): 231-233. Go to original source... Go to PubMed...
  7. Piťhová P. Dietní léčba diabetes mellitus. Int Med Prax 2003; 5, 11: 567-569. Go to original source...
  8. Rambousková J. Lykopen - převažující karotenoid v rajčatech. Diab Metab End Výž 2004; 7 (4): 212-215.
  9. Šejda T. Rostlinné steroly a stanoly v prevenci ischemické choroby srdeční. Diab Metab End Výž 2001; 4 (2): 140-144.
  10. Wilhelm Z. Klinický význam hořčíku. Diab Metab End Výž 2003; 6 (2): 97-103.




Medicine for Practice

Madam, Sir,
please be aware that the website on which you intend to enter, not the general public because it contains technical information about medicines, including advertisements relating to medicinal products. This information and communication professionals are solely under §2 of the Act n.40/1995 Coll. Is active persons authorized to prescribe or supply (hereinafter expert).
Take note that if you are not an expert, you run the risk of danger to their health or the health of other persons, if you the obtained information improperly understood or interpreted, and especially advertising which may be part of this site, or whether you used it for self-diagnosis or medical treatment, whether in relation to each other in person or in relation to others.

I declare:

  1. that I have met the above instruction
  2. I'm an expert within the meaning of the Act n.40/1995 Coll. the regulation of advertising, as amended, and I am aware of the risks that would be a person other than the expert input to these sites exhibited


No

Yes

If your statement is not true, please be aware
that brings the risk of danger to their health or the health of others.