Med. Pro Praxi 2008; 5(9): 335-336

Dusičnany v potravinách

Mgr. Martin Forejt Ph.D
Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Dusičnany se na naší Zemi vyskytují zcela přirozeně, v posledních desítiletích se však jejich výskyt v přírodě uměle zvýšil díky přímým zásahům člověka (zvýšené osídlení krajiny, chemizace zemědělství).

Konzumace dusičnanů v malém množství není pro člověka zdravotně nebezpečná. Příjem vyššího množství dusičnanů z vody nebo potravin však může vést u člověka k vyšší produkci dusitanů v zažívacím traktu a po jejich sloučení se sekundárními aminy i k tvorbě karcinogenních nitrosaminů. Vyšší konzumace dusičnanů může mít negativní vliv také na trávení a vstřebávání živin, metabolizmus vitaminu A, funkci štítné žlázy, poruchy činnosti mozku a srdce. Závažným projevem vyššího příjmu dusičnanů u kojenců může být vznik dusičnanové alimentární methemoglobinémie.

Významným zdrojem dusičnanů může být pitná voda (zvláště soukromé nekontrolované zdroje), dále zelenina, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry.

Vzhledem k přísným, stanoveným, nejvyšším mezním hodnotám dusičnanů v pitné vodě a potravinách se však nemusíme obávat závažných zdravotních důsledků z nadměrného příjmu dusičnanů.

Klíčová slova: dusičnany, dusitany, nitrosaminy, potraviny, voda, dusičnanová alimentární methemoglobinémie

Zveřejněno: 19. prosinec 2008  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Forejt M. Dusičnany v potravinách. Med. praxi. 2008;5(9):335-336.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Bencko V. Člověk a prostředí. In: Kotulán J a kol. Preventivní lékařství I. Masarykova univerzita Brno, 1993: 253.
  2. Combet E, Paterson S, Iijima K, a kol. Fat transforms ascorbic acid from inhibiting to promoting acid-catalysed N-nitrosation. Gut 2007; 56: 1678-84. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Lefnerová D. Pitná voda. In: Kotulán J a kol. Metodická příručka preventivního lékařství. Masarykova univerzita Brno 1992: 109.
  4. Mülerová T. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schematech. Praha: Triton, 2003: 99s.
  5. Preiss U, a kol. Effect of fermentation on components of vegetable. Dtsch. Lebensm. Rdsch. 2002; 11: 400-405.
  6. Provazník K. Faktory zevního prostředí, vliv na zdraví, prevence. In: Provazník K a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: Fortuna 2003: 736.
  7. Prugar J. Kvalita ekologicky pěstované zeleniny. Výživa a potraviny 2000; 5: 140.
  8. Scotter MJ, Castle L. Chemical interactions between additives in foodstuffs: a review. Food Aditives & Contaminants 2004; 2: 93-124. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Stratil P. ABC zdravé výživy 1. díl. Brno: Vydal autor 1993: 351s.
  10. Stratil P. ABC zdravé výživy 2. díl. Brno: Vydal autor 1993: 245s.




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.