Med. Pro Praxi 2008; 5(9): 335-336

Dusičnany v potravinách

Mgr. Martin Forejt Ph.D
Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně

Dusičnany se na naší Zemi vyskytují zcela přirozeně, v posledních desítiletích se však jejich výskyt v přírodě uměle zvýšil díky přímým zásahům člověka (zvýšené osídlení krajiny, chemizace zemědělství).

Konzumace dusičnanů v malém množství není pro člověka zdravotně nebezpečná. Příjem vyššího množství dusičnanů z vody nebo potravin však může vést u člověka k vyšší produkci dusitanů v zažívacím traktu a po jejich sloučení se sekundárními aminy i k tvorbě karcinogenních nitrosaminů. Vyšší konzumace dusičnanů může mít negativní vliv také na trávení a vstřebávání živin, metabolizmus vitaminu A, funkci štítné žlázy, poruchy činnosti mozku a srdce. Závažným projevem vyššího příjmu dusičnanů u kojenců může být vznik dusičnanové alimentární methemoglobinémie.

Významným zdrojem dusičnanů může být pitná voda (zvláště soukromé nekontrolované zdroje), dále zelenina, konzervované potraviny, maso, ryby, uzeniny a tvrdé sýry.

Vzhledem k přísným, stanoveným, nejvyšším mezním hodnotám dusičnanů v pitné vodě a potravinách se však nemusíme obávat závažných zdravotních důsledků z nadměrného příjmu dusičnanů.

Keywords: dusičnany, dusitany, nitrosaminy, potraviny, voda, dusičnanová alimentární methemoglobinémie

Published: December 19, 2008  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Forejt M. Dusičnany v potravinách. Med. praxi. 2008;5(9):335-336.
Download citation

References

  1. Bencko V. Člověk a prostředí. In: Kotulán J a kol. Preventivní lékařství I. Masarykova univerzita Brno, 1993: 253.
  2. Combet E, Paterson S, Iijima K, a kol. Fat transforms ascorbic acid from inhibiting to promoting acid-catalysed N-nitrosation. Gut 2007; 56: 1678-84. Go to original source... Go to PubMed...
  3. Lefnerová D. Pitná voda. In: Kotulán J a kol. Metodická příručka preventivního lékařství. Masarykova univerzita Brno 1992: 109.
  4. Mülerová T. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schematech. Praha: Triton, 2003: 99s.
  5. Preiss U, a kol. Effect of fermentation on components of vegetable. Dtsch. Lebensm. Rdsch. 2002; 11: 400-405.
  6. Provazník K. Faktory zevního prostředí, vliv na zdraví, prevence. In: Provazník K a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: Fortuna 2003: 736.
  7. Prugar J. Kvalita ekologicky pěstované zeleniny. Výživa a potraviny 2000; 5: 140.
  8. Scotter MJ, Castle L. Chemical interactions between additives in foodstuffs: a review. Food Aditives & Contaminants 2004; 2: 93-124. Go to original source... Go to PubMed...
  9. Stratil P. ABC zdravé výživy 1. díl. Brno: Vydal autor 1993: 351s.
  10. Stratil P. ABC zdravé výživy 2. díl. Brno: Vydal autor 1993: 245s.




Medicine for Practice

Madam, Sir,
please be aware that the website on which you intend to enter, not the general public because it contains technical information about medicines, including advertisements relating to medicinal products. This information and communication professionals are solely under §2 of the Act n.40/1995 Coll. Is active persons authorized to prescribe or supply (hereinafter expert).
Take note that if you are not an expert, you run the risk of danger to their health or the health of other persons, if you the obtained information improperly understood or interpreted, and especially advertising which may be part of this site, or whether you used it for self-diagnosis or medical treatment, whether in relation to each other in person or in relation to others.

I declare:

  1. that I have met the above instruction
  2. I'm an expert within the meaning of the Act n.40/1995 Coll. the regulation of advertising, as amended, and I am aware of the risks that would be a person other than the expert input to these sites exhibited


No

Yes

If your statement is not true, please be aware
that brings the risk of danger to their health or the health of others.