Med. praxi. 2024;21(1):18-25 | DOI: 10.36290/med.2024.002

Histaminová intolerance

MUDr. Martin Fuchs
Immuno-flow, s. r. o., Praha

Histaminová intolerance (HI, HIT) může být označena rovněž jako enterální histaminóza nebo jako hypersenzitivita na orální/potravinový histamin. Jde o neschopnost degradace exogenního histaminu z důvodu zhoršené aktivity diaminooxidázy (DAO), což vede k příznakům z histaminového nadbytku. HI bychom měli chápat jen jako variabilní soubor příznaků, nejde ani o nozologickou jednotku, ani o syndrom. O diagnostice této metabolické poruchy rozhodují výhradně klinická kritéria spolu s prokazatelným efektem nízkohistaminové diety. Biomarkery nemají pro HI dostatečnou specificitu ani senzitivitu. Funkční i absolutní deficit DAO může být způsoben faktory genetickými, farmakologickými, anebo širokou heterogenní skupinou primárních enteropatií (sekundární HI).

Klíčová slova: histamin, histaminová intolerance, DAO, diaminooxidáza, nízkohistaminová dieta, potravinová intolerance.

Histamine intolerance

Histamine intolerance (HI, HIT) may also be referred to as enteral histaminosis or hypersensitivity to oral/food histamine. It is the inability to degrade exogenous histamine due to impaired diaminooxidase (DAO) activity, resulting in symptoms of histamine excess. HI should be understood as a variable set of symptoms, neither a nosological entity nor a syndrome. The diagnosis of this metabolic disorder is made solely on the basis of clinical criteria and the demonstrated effect of a low histamine diet. No biomarkers are available for HI specificity. Both functional and absolute DAO deficiency can be caused by genetic, pharmacological or a broad heterogeneous group of primary enteropathies (secondary HI).

Keywords: histamine, histamine intolerance, DAO, diamine oxidase, low-histamine diet, food intolerance.

Vloženo: 3. leden 2024; Revidováno: 25. leden 2024; Přijato: 25. leden 2024; Zveřejněno: 6. březen 2024  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Fuchs M. Histaminová intolerance. Med. praxi. 2024;21(1):18-25. doi: 10.36290/med.2024.002.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Moriguchi T, Takai J. Histamine and histidine decarboxylase: Immunomodulatory functions and regulatory mechanisms. Genes Cells. 2020 Jul;25(7):443-449. doi: 10.1111/gtc.12774. Epub 2020 May 12. PMID: 32394600; PMCID: PMC7497259. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  2. Bover­‑Cid S. et. Encyclopedia of Food Safety. Volume 2. Elsevier; Amsterdam, The Netherlands: 2014. Processing Contaminants: Biogenic Amines; pp. 381-391. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Comas­‑Basté O, Sánchez­‑Pérez S, Veciana­‑Nogués MT, Latorre­‑Moratalla M, Vidal­‑Carou MDC. Histamine Intolerance: The Current State of the Art. Biomolecules. 2020 Aug 14;10(8):1181. doi: 10.3390/biom10081181. PMID: 32824107; PMCID: PMC7463562. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Panula P. Histamine receptors, agonists, and antagonists in health and disease. Handb Clin Neurol. 2021;180:377-387. doi: 10.1016/B978-0-12-820107-7.00023-9. PMID: 34225942. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Hakl R, Litzman J. Histamine intolerance. Vnitr Lek. 2023;69(1):37-40. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Yoshikawa T, Nakamura T, Yanai K. Histamine N­‑Methyltransferase in the Brain. Int J Mol Sci. 2019 Feb 10;20(3):737. doi: 10.3390/ijms20030737. PMID: 30744146; PMCID: PMC6386932. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Doeun D, Davaatseren M, Chung MS. Biogenic amines in foods. Food Sci Biotechnol. 2017 Dec 13;26(6):1463-1474. doi: 10.1007/s10068-017-0239-3. PMID: 30263683; PMCID: PMC6049710. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Hrubisko M, Danis R, Huorka M, Wawruch M. Histamine Intolerance­‑The More We Know the Less We Know. A Review. Nutrients. 2021 Jun 29;13(7):2228. doi: 10.3390/nu13072228. PMID: 34209583; PMCID: PMC8308327. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Reese I, Ballmer­‑Weber B, Beyer K, et al. German guideline for the management of adverse reactions to ingested histamine: Guideline of the German Society for Allergology and Clinical Immunology (DGAKI), the German Society for Pediatric Allergology and Environmental Medicine (GPA), the German Association of Allergologists (AeDA), and the Swiss Society for Allergology and Immunology (SGAI). Allergo J Int. 2017;26(2):72-79. doi: 10.1007/s40629-017-0011-5. Epub 2017 Feb 27. PMID: 28344921; PMCID: PMC5346110. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Biological Hazards (BIOHAZ) Scientific Opinion on risk based control of biogenic amine formation in fermented foods. EFSA J. 2011;9:1-93. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Comas­‑Basté O, et al. Concept, Etiology and Current Diagnostic and Treatment Approaches of Histamine Intolerance: A Review. Jan 2021, In book: Prime Archives in Nutrition. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Vlieg­‑Boerstra BJ, van der Heide S, Oude Elberink JN, et al. Mastocytosis and adverse reactions to biogenic amines and histamine­‑releasing foods: what is the evidence? Neth J Med. 2005 Jul­‑Aug;63(7):244-9. PMID: 16093574.
  13. Vasconcelos H, Coelho LCC, Matias A, et al. Biosensors for Biogenic Amines: A Review. Biosensors (Basel). 2021 Mar 13;11(3):82. doi: 10.3390/bios11030082. PMID: 33805834; PMCID: PMC8000219. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. van Odijk J, Weisheit A, Arvidsson M, et al. The Use of DAO as a Marker for Histamine Intolerance: Measurements and Determinants in a Large Random Population­‑Based Survey. Nutrients. 2023 Jun 26;15(13):2887. doi: 10.3390/nu15132887. PMID: 37447214; PMCID: PMC10346277. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Nazar W, Plata­‑Nazar K, Sznurkowska K, et al. Histamine Intolerance in Children: A Narrative Review. Nutrients. 2021 Apr 28;13(5):1486. doi: 10.3390/nu13051486. PMID: 33924863; PMCID: PMC8144954. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Zhao Y, Zhang X, Jin H, et al. Histamine Intolerance­‑A Kind of Pseudoallergic Reaction. Biomolecules. 2022 Mar 15;12(3):454. doi: 10.3390/biom12030454. PMID: 35327646; PMCID: PMC8945898. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Schink M, Konturek PC, Tietz E, et al. Microbial patterns in patients with histamine intolerance. J Physiol Pharmacol. 2018 Aug;69(4). doi: 10.26402/jpp.2018. 4. 09. Epub 2018 Dec 9. PMID: 30552302. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Gomez­‑Arguelles JM, Caceres O, Blanco M, et al. Improvement of digestive symptoms in fibromyalgia patients following a diet modification according to histamine release test - an observational study. Reumatologia. 2022;60(3):209-212. doi: 10.5114/reum.2022.117841. Epub 2022 Jul 13. PMID: 35875714; PMCID: PMC9301665. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Theoharides TC, Tsilioni I, Bawazeer M. Mast Cells, Neuroinflammation and Pain in Fibromyalgia Syndrome. Front Cell Neurosci. 2019 Aug 2;13:353. doi: 10.3389/fncel.2019.00353. PMID: 31427928; PMCID: PMC6687840. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. Perez M, Ladero V, Redruello B, et al. Mastitis Modifies the Biogenic Amines Profile in Human Milk, with Significant Changes in the Presence of Histamine, Putrescine and Spermine. PLoS One. 2016 Sep 1;11(9):e0162426. doi: 10.1371/journal.pone.0162426. PMID: 27584695; PMCID: PMC5008837. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  21. Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, et al. Non­‑celiac gluten sensitivity: people without celiac disease avoiding gluten­‑is it due to histamine intolerance? Inflamm Res. 2018 Apr;67(4):279-284. doi: 10.1007/s00011-017-1117-4. Epub 2017 Nov 27. PMID: 29181545. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  22. García­‑Martín E, Martínez C, Serrador M, et al. Diamine oxidase rs10156191 and rs2052129 variants are associated with the risk for migraine. Headache. 2015 Feb;55(2):276-86. doi: 10.1111/head.12493. Epub 2015 Jan 22. PMID: 25612138. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  23. Kucher AN. Association of polymorphic variants of key histamine metabolism genes and histamine receptor genes with multifactorial diseases. Russ. J. Genet. 2019;55:794-814. Přejít k původnímu zdroji...
  24. Maintz L, Yu CF, Rodríguez E, et al. Association of single nucleotide polymorphisms in the diamine oxidase gene with diamine oxidase serum activities. Allergy. 2011 Jul;66(7):893-902. doi: 10.1111/j.1398-9995.2011.02548.x. Epub 2011 Apr 13. PMID: 21488903. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  25. Schnedl WJ, Enko D. Histamine Intolerance Originates in the Gut. Nutrients. 2021 Apr 12;13(4):1262. doi: 10.3390/nu13041262. PMID: 33921522; PMCID: PMC8069563. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  26. Schnedl WJ, Enko D. Considering histamine in functional gastrointestinal disorders. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(17):2960-2967. doi: 10.1080/10408398.2020.1791049. Epub 2020 Jul 9. PMID: 32643952. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  27. Cucca V, Ramirez GA, Pignatti P, et al. Basal Serum Diamine Oxidase Levels as a Biomarker of Histamine Intolerance: A Retrospective Cohort Study. Nutrients. 2022 Apr 5;14(7):1513. doi: 10.3390/nu14071513. PMID: 35406126; PMCID: PMC9003468. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  28. Comas­‑Basté O, Latorre­‑Moratalla ML, Bernacchia R, et al. New approach for the diagnosis of histamine intolerance based on the determination of histamine and methylhistamine in urine. J Pharm Biomed Anal. 2017 Oct 25;145:379-385. doi: 10.1016/j.jpba.2017. 06. 029. Epub 2017 Jul 5. PMID: 28715791. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  29. Cheng L, Liu J, Chen Z. The Histaminergic System in Neuropsychiatric Disorders. Biomolecules. 2021 Sep 11;11(9):1345. doi: 10.3390/biom11091345. PMID: 34572558; PMCID: PMC8467868. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  30. Camilleri M. Leaky gut: mechanisms, measurement and clinical implications in humans. Gut. 2019 Aug;68(8):1516-1526. doi: 10.1136/gutjnl-2019-318427. Epub 2019 May 10. PMID: 31076401; PMCID: PMC6790068. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  31. Swiss Interest Group Histamine Intolerance. (2021). Seznam povolených, riskantních a zakázaných potravin - Histamin.
  32. aspoonofhistamine.com - vaše denní lžička histaminu.
  33. Chung BY, Park SY, Byun YS, et al. Effect of Different Cooking Methods on Histamine Levels in Selected Foods. Ann Dermatol. 2017 Dec;29(6):706-714. doi: 10.5021/ad.2017. 29. 6.706. Epub 2017 Oct 30. PMID: 29200758; PMCID: PMC5705351. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  34. Tsiasioti A, Tzanavaras PD. Simple and Reliable Determination of the Histamine Content of Selected Greek Vegetables and Related Products in the Frame of "Low Histamine Diet". Foods. 2022 Oct 17;11(20):3234. doi: 10.3390/foods11203234. PMID: 37430983; PMCID: PMC9601828. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  35. Sánchez­‑Pérez S, Comas­‑Basté O, Veciana­‑Nogués MT, et al. Low­‑Histamine Diets: Is the Exclusion of Foods Justified by Their Histamine Content? Nutrients. 2021 Apr 21;13(5):1395. doi: 10.3390/nu13051395. PMID: 33919293; PMCID: PMC8143338. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  36. European Food Safety Authority (EFSA) Panel on Biological Hazards (BIOHAZ) Scientific Opinion on risk based control of biogenic amine formation in fermented foods. EFSA J. 2011;9:1-93. Přejít k původnímu zdroji...
  37. Erban D. Úloha nutričního terapeuta při edukaci pacientů s histaminovou intolerancí. 2023. Diplomová práce.
  38. Sánchez­‑Pérez S, Comas­‑Basté O, Rabell­‑González J, et al. Biogenic Amines in Plant­‑Origin Foods: Are They Frequently Underestimated in Low­‑Histamine Diets? Foods. 2018 Dec 14;7(12):205. doi: 10.3390/foods7120205. PMID: 30558197; PMCID: PMC6306728. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  39. San Mauro Martin I, Brachero S, Garicano Vilar E. Histamine intolerance and dietary management: A complete review. Allergol Immunopathol (Madr). 2016 Sep­‑Oct;44(5):475-83. doi: 10.1016/j.aller.2016. 04. 015. Epub 2016 Aug 31. PMID: 27590961. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  40. Schnedl WJ, Schenk M, Lackner S, et al. Diamine oxidase supplementation improves symptoms in patients with histamine intolerance. Food Sci Biotechnol. 2019 May 24;28(6):1779-1784. doi: 10.1007/s10068-019-00627-3. PMID: 31807350; PMCID: PMC6859183. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  41. European Food Safety Authority (EFSA) Assessment of the incidents of histamine intoxication in some EU countries. Technical report. EFSA Support. Publ. 2017;14:1-37. Přejít k původnímu zdroji...
  42. FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) WHO (World Health Organization) Histamine in Salmonids. Joint FAO/WHO Literature Review. World Health Organization; Geneva, Switzerland: 2018.
  43. Schnedl WJ, Lackner S, Enko D, et al. Evaluation of symptoms and symptom combinations in histamine intolerance. Intest Res. 2019 Jul;17(3):427-433. doi: 10.5217/ir.2018.00152. Epub 2019 Mar 7. PMID: 30836736; PMCID: PMC6667364. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  44. Visciano P, Schirone M. Update on Biogenic Amines in Fermented and Non­‑Fermented Beverages. Foods. 2022 Jan 26;11(3):353. doi: 10.3390/foods11030353. PMID: 35159503; PMCID: PMC8834261. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.