Med. praxi. 2013;10(2):72-76

Mastné kyseliny ω-3; od teorie po klinickou praxi

doc.MUDr.Zdeněk Wilhelm, CSc.
Fyziologický ústav LF MU, Brno

O tucích se často hovoří v negativním slova smyslu. Ať už je to například v souvislosti s cholesterolem či nadváhou, kardiovaskulárními

onemocněními. Takto zjednodušený pohled na lipidy ale neodpovídá skutečnosti. Příkladem mohou být monoenové a polyenové

mastné kyseliny, které mají celé spektrum velmi důležitých fyziologických účinků v lidském organizmu a jejich příjem je důležitý pro

udržení zdraví organizmu.

V tomto textu se zaměříme na jednu ze skupin mastných kyselin, tzv. omega 3, které jsou pro klinickou praxi významné nejenom z hlediska

prevence vzniku onemocnění, ale i účelné terapie závažných klinických stavů.

Klíčová slova: MUFA, PUFA, eikosanoidy poměr ω-6, ω-3

Omega-3 fatty acids; from theory to clinical practice

Fats are often spoken of in negative terms whether it is in association with cholesterol or overweight or cardiovascular diseases. Such a simplified

view of lipids, however, does not reflect the reality. An example of this can be monoenoic and polyenoic fatty acids that have a wide

spectrum of very important physiological effects in the human organism and their intake is important for maintaining the health of the body.

This paper is focused on one of the groups of fatty acids, the so-called omega-3 fatty acids, that are significant for the clinical practice

not only in terms of disease prevention, but also as effective treatment of serious clinical conditions.

Keywords: MUFA, PUFA, eikosanoids ratio ω-6/ω-3

Zveřejněno: 15. únor 2013  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Wilhelm Z. Mastné kyseliny ω-3; od teorie po klinickou praxi. Med. praxi. 2013;10(2):72-76.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Murray RK, et al. Harperova biochemie. Nakladatelství a vydavatelství H ? H, 2002: 872.
  2. Kolman J, Röhm K-H. Taschenatlas der Biochemie. Thieme Verlag, Stuttgart 1994: 427.
  3. Russo GL. Dietary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids: from biocheistry to clinical implications in cardiovascular prevetion. Biochemical Pharmacology 2009; 77: 937-946. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Freeman LM. Beneficia effects of omega-3 fatty acids in cardiovascular disease. Journal of Small Animal Practice. 2010; 51: 462-470. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. Goggus U, Smith Ch., ,?-3 Omega fatty acids" a review of current knowledge. International Journal of Food Science & Technology 2010; 45: 417-436. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Lawrence GD. The fats of life. Rutgers University Press, New Brunswick 2010: 277. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Poudyal H, Panchal SK, Diwan V, Brown L. Omega-3 fatty acids and metabolic syndrome: Effects and emerging mechanisms of action. Progress in Lipid Research 2011; 50: 372-387. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Eckert GP, Lipka U, Miller W. Omega-3 fatty acids in neurodegenerative disease: Focus on mitochondria. Prostaglandins, Leukotriens and Essentials Fatty Acids. 2013; 88: 105-114. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Simopoulos AP. Evolutionary aspects of the dietary omega-6:omega-3 fatty acid ratio: medical implications. In: Simeopoulos AP, Meester F De: A balanced omega-6/omega-3 fatty acid ratio, cholesterol and coronary heart disease. Karger, Basel 2009: 1-21. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Lim K, Wu T. ?-3 PUFAs and other cancers. In: Calvielo G, Serini S. Dietary omega-3 polyunsaturated fatty acids and cancor. Springer, Heidelberg, 2010: 191-217. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Mesko D, et al. Differential diagnosis by laboratory medicine. Springer, Heidelberg 2002: 1098.
  12. Bozzetti F, Meyenfeldt MF. Nutritional support in cancer. In: Sobotka L.: Basic in clinical nutrition. Galén, Praha 2004: 392-402.
  13. Wieland E. Arteriosklerose - Hyperlipoprotenämie. In: Schadauer P, Ollenchläger G. Ernährungsmedizin. Urban ? Fischer, München 2006: 968-985. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Eskort-Stump S. Nutrition and Diagnosis - related care. Wolters Kluwer/Lippincot Wiliams ? Wilkins, Philadelphia 2008: 948.
  15. Horn F, et al. Biochemie des Menschen. Georg Thieme Verlag, Stuttgart 2003: 596.




Medicína pro praxi

Vážená paní, pane,
upozorňujeme Vás, že webové stránky, na které hodláte vstoupit, nejsou určeny široké veřejnosti, neboť obsahují odborné informace o léčivých přípravcích, včetně reklamních sdělení, vztahující se k léčivým přípravkům. Tyto informace a sdělení jsou určena výhradně odborníkům dle §2a zákona č.40/1995 Sb., tedy osobám oprávněným léčivé přípravky předepisovat nebo vydávat (dále jen odborník).
Vezměte v potaz, že nejste-li odborník, vystavujete se riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob, pokud byste získané informace nesprávně pochopil(a) či interpretoval(a), a to zejména reklamní sdělení, která mohou být součástí těchto stránek, či je využil(a) pro stanovení vlastní diagnózy nebo léčebného postupu, ať už ve vztahu k sobě osobně nebo ve vztahu k dalším osobám.

Prohlašuji:

  1. že jsem se s výše uvedeným poučením seznámil(a),
  2. že jsem odborníkem ve smyslu zákona č.40/1995 Sb. o regulaci reklamy v platném znění a jsem si vědom(a) rizik, kterým by se jiná osoba než odborník vstupem na tyto stránky vystavovala.


Ne

Ano

Pokud vaše prohlášení není pravdivé, upozorňujeme Vás,
že se vystavujete riziku ohrožení svého zdraví, popřípadě i zdraví dalších osob.