Med. praxi. 2013;10(2):72-76
O tucích se často hovoří v negativním slova smyslu. Ať už je to například v souvislosti s cholesterolem či nadváhou, kardiovaskulárními
onemocněními. Takto zjednodušený pohled na lipidy ale neodpovídá skutečnosti. Příkladem mohou být monoenové a polyenové
mastné kyseliny, které mají celé spektrum velmi důležitých fyziologických účinků v lidském organizmu a jejich příjem je důležitý pro
udržení zdraví organizmu.
V tomto textu se zaměříme na jednu ze skupin mastných kyselin, tzv. omega 3, které jsou pro klinickou praxi významné nejenom z hlediska
prevence vzniku onemocnění, ale i účelné terapie závažných klinických stavů.
Fats are often spoken of in negative terms whether it is in association with cholesterol or overweight or cardiovascular diseases. Such a simplified
view of lipids, however, does not reflect the reality. An example of this can be monoenoic and polyenoic fatty acids that have a wide
spectrum of very important physiological effects in the human organism and their intake is important for maintaining the health of the body.
This paper is focused on one of the groups of fatty acids, the so-called omega-3 fatty acids, that are significant for the clinical practice
not only in terms of disease prevention, but also as effective treatment of serious clinical conditions.
Zveřejněno: 15. únor 2013 Zobrazit citaci